01:32 / 26.02.2024 Политика

Колишній генсек НАТО радить підтримати Україну і дати їй перемогти

На третьому році повномасштабної російсько-української війни партнери України повинні забезпечити її всім необхідним, аби Росія зазнала поразки на полі бою, заявив колишній генсекретар НАТО Андерс Фог Расмуссен під час форуму «Україна. Рік 2024».

«Два роки тому Росія почала повномасштабне вторгнення до України і мета Путіна була зрозумілою. Він хотів припинити існування України як незалежної та демократичної держави. І в цьому він зазнав поразки. Завдяки мужності українського народу та його керівництва Україна наразі залишається незалежною та демократичною державою. Попри величезну кількість зловживань та складнощів, Україна витримала. На початку третього року війни, зараз вже союзники України мають продемонструвати, що ці всі зусилля не були марними. Ми маємо забезпечити Україну всім необхідним, аби вона завдала Росії поразки на полі бою», – зазначив Расмуссен.

Він наголосив, що зараз є недоцільним обмеження на поставки Україні боєприпасів із дальнім радіусом дії.

Нагадаємо, Сенат США після тривалої затримки, все-таки зміг схвалити законопроєкт, однак документ повинні підтримати обидві палати Конгресу, щоб президент США зміг підписати його як закон. Але противники надання допомоги Україні в межах Республіканської партії є потужною фракцією в Палаті представників, де республіканці мають вузьку більшість.  Колишній президент-республіканець Дональд Трамп, який має потужний вплив на свою партію, також виступає проти допомоги Києву. 

Спікер Палати республіканець Майк Джонсон блокував ухвалення законопроєкту, опинившись між широким колом республіканців, які підтримують допомогу Україні, і правою фракцією, яка рішуче виступає проти неї. Деякі республіканці в Палаті представників вже погрожували, що спробують усунути його з посади, якщо він поставить документ на голосування. Сам спікер заявив, що «не буде поспішати» з рішенням, а Палата представників США пішла на канікули до кінця лютого, так і не розглянувши законопроєкт.

Залишається незрозумілим, як Джонсон, який перебуває на посаді спікера лише кілька місяців після того, як замінив попередника Кевіна Маккарті, буде керувати глибокими розбіжностями всередині своєї партії.

Підготувала: Ніна Петрович