15:09 / 16.02.2024 Политика

Три країни заблокували рішення про закупівлю боєприпасів для України поза ЄС, – Politico

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Група європейських країн на чолі з Францією блокує спроби використати гроші ЄС для закупівлі снарядів за межами блоку. Про це повідомляє видання Politico.

Цього тижня на засіданні Комітету з політики та безпеки більшість країн у Євросоюзі висловилися за те, щоб дозволити використовувати гроші ЄС для купівлі снарядів, вироблених за межами блоку, як надзвичайний захід для допомоги Україні, розповіли дипломати. Однак Франція, Греція та Кіпр виступили проти.

За словами трьох дипломатів ЄС, невелика група європейських країн на чолі з Францією блокує спроби використати гроші ЄС для закупівлі снарядів за межами блоку, через те, що європейським виробникам зброї потрібні замовлення, щоб виправдати нарощування виробництва.

Однак, раніше у Франції заявляли, що дозволять закупівлі за межами ЄС, якщо блок не виконає обіцянку щодо постачання 1 млн снарядів до березня, що й станеться.

Франція також не хоче розкривати загальну суму своїх постачань до України, попри тиск Німеччини.

BAGNET нагадує, що представники Європейського Союзу повідомили, що не зможуть надати обіцяний мільйон снарядів Україні до 1 березня 2024 року. До цього часу в країнах ЄС набереться лише 600 тисяч боєприпасів.

Україна повідомила союзникам, що стикається з "критичною" нестачею артилерійських снарядів, оскільки росія щодня використовує на фронті втричі більше вогневих засобів.

Умеров додав, що дефіцит зброї в Україні зростає з кожним днем, і закликав союзників з ЄС зробити більше, щоб виконати свою обіцянку надати мільйон артилерійських снарядів.

Підготував: Сергій Дага