14:50 / 31.01.2024 Политика

ЄС не зможе надати Україні обіцяні мільйон снарядів до кінця березня, – Bloomberg

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Європейський союз повідомив, що не зможе надати обіцяний мільйон снарядів Україні до 1 березня 2024 року. До цього часу у країн ЄС набереться лише 600 тисяч боєприпасів. Про це пише видання Bloomberg.

У виданні з посиланням на дипломатів зазначають, що "європейським союзникам не вистачить 1 мільйона набоїв, які вони обіцяли поставити до 1 березня".

На тлі постійних затримок виробництва та побоювань щодо виснаження запасів, до цього терміну їм вдасться виділити лише близько 600 тисяч набоїв.

Однак, дипломати припускають, що зустріч міністрів оборони в Брюсселі цього тижня спробує підрахувати інші постачання, щоб збільшити загальний обсяг, але все одно не досягне мети 1 мільйон, яка була встановлена минулого року.

Дослідник Rand Corp. та офіцер резерву армії США Енн Марі Дейлі наголосила, що якщо українські війська не матимуть снарядів, щоб продовжувати тиск рф не зупиниться.

"Росія може продовжувати стріляти з артилерії, поки її піхота атакує українські позиції. Це нечесний бій для українських захисників", – наголосив Енн Марі Дейлі.

BAGNET нагадує, що в березні 2023 року міністри оборони та закордонних справ ЄС погодили план зі спільної закупівлі боєприпасів. Він передбачає надання Україні 1 млн снарядів протягом наступних 12 місяців. Зокрема, мова йшла про сім країн.

Однак, вже в листопаді ЄС поінформував членів, що навряд чи зможе передати Україні обіцяний 1 млн артснарядів. Цей план повинні виконати до березня 2024 року.

Під час свого візиту до Естонії, єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що Європейський союз до кінця поточного року зможе виготовити 1,3 мільйона снарядів. Частину передадуть Україні.

Підготував: Сергій Дага