13:15 / 31.01.2024 Политика

Україна має отримати запрошення у НАТО вже в липні, – Расмуссен

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна повинна отримати запрошення до Північноатлантичного альянсу на саміті, що відбудеться у Вашингтоні в липні. Таке рішення може позбавити путіна стимулу продовжувати війну.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, повідомляє "Укрінформ".

На його думку, таке рішення може позбавити російського диктатора володимира путіна стимулу продовжувати війну проти нашої країни та прокласти шлях до миру.

"Я не приховуватиму: на мою думку, запрошення має бути надане Україні вже на саміті НАТО в липні. Я знаю: це буде суперечливе і безпрецедентне рішення, якщо ми запросимо до НАТО країну, яка вже перебуває у стані війні", — сказав ексгенсекретар.

Він зазначив, що скептики наведуть контраргумент про те, що "поки триватиме війна, НАТО не може надати запрошення Україні", але Расмуссен вважає, що це дуже небезпечно, тому що посилюватиме намір путіна продовжувати війну.

"Це де-факто дає Путіну право вето, і, вочевидь, це неприйнятно. Ось чому я вважаю, що ми маємо надати запрошення і продемонструвати, що ми щирі, коли кажемо, що Україна приєднається до Альянсу, і скаже Путіну: тобі цьому не запобігти, ми не дозволимо тобі перемогти у цій війні, Україна є невідʼємною частиною НАТО", — підкреслив він.

Крім того, Захід не може дозволити досягти Путіну хоч якогось успіху в Україні, тому що це буде сигнал решті світу.

Як повідомляв BAGNET, нещодавно держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що двері НАТО для України залишаються відчиненими й вона обов’язково стане членом Північноатлантичного альянсу.

Підготував: Сергій Дага