07:14 / 18.01.2024 Политика

Євросоюз заперечує проведення аудиту наданої Україні зброї

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Представник Євросоюзу заперечив інформацію, опубліковану Financial Times, про те, що ЄС проводить аудит поставок зброї Україні. За словами представника ЄС, відповідальність за постачання покладено на самі країни об'єднання.

FT з посиланням на європейських дипломатів написала, що ЄС почав перевірку, скільки зброї надали Україні європейські країни з лютого 2022 року, через побоювання, що деякі відправили менше, ніж потрібно.

Перевірку начебто проводить служба зовнішніх дій (EEAS), про результати вона має намір відзвітувати на саміті лідерів ЄС 1 лютого. За словами одного із співрозмовників видання, EEAS "вже зустріла опір" з боку деяких країн, які не бажають надавати повних даних. Про які країни мова не уточнюється.

У ЄС це не підтвердили.

"Європейська зовнішньополітична служба не проводить жодного аудиту озброєнь, поставлених державами-членами після початку повномасштабної та незаконної агресії росії проти України у лютому 2022 року. Держави-члени несуть відповідальність за постачання військової техніки", – повідомляє ЕЕАS.

Раніше BAGNET повідомляв, що у жовтні 2023 року радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк поскаржився на затримки у постачанні зброї країнами-союзницями. У грудні глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що є затримки з наданням зброї Україні.

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що країна не має плану Б на випадок скорочення допомоги Заходу. За його словами, у разі відсутності зброї українські солдати "битимуться лопатами".

Нагадаємо, країни Євросоюзу пообіцяли Україні, що нададуть фінансову допомогу - 50 млрд євро, які у грудні заблокувала Угорщина - не пізніше березня. 

Підготував: Сергій Дага