12:37 / 16.01.2024 Политика

Австралія утилізує гелікоптери, які просила Україна, – ЗМІ

Фото: MRH-90 ВМС Австралії/відкриті джерела

Австралія вирішила розібрати й утилізувати 45 вертольотів MRH-90 Taipan. Водночас наприкінці грудня Україна подавала запит на їхню передачу. Про це повідомляє ABC.

Зазначається, що вертольоти були зняті з озброєння австралійської армії у вересні минулого року, на 14 місяців раніше запланованого терміну. Таке рішення ухвалили після того, як під час навчань у Квінсленді розбилися чотири військовослужбовці.

Загалом уряд Австралії має намір утилізувати 45 вертольотів. На вторинному ринку кожен такий гелікоптер коштує близько 20 мільйонів доларів.

Їх планували зняти з озброєння у 2037 році, але у цього вертольота європейської розробки були проблеми з безпекою та експлуатацією. Водночас Україна, 19 грудня 2023 року, подала офіційний запит на постачання MRH-90.

Посол України в Австралії Василь Мірошниченко сказав, що він "сподівається, що все ще є можливість (передачі гелікоптерів, – ред.)…, тому що ми поки що не отримали жодної відповіді".

BAGNET нагадує, що наприкінці грудня 2023 року, Австралія заявила про розширення операції Kudu з 2024 року, у яку входить програму навчання українських військових.

Підготував: Сергій Дага