22:44 / 11.01.2024 Политика

Судді не забезпечили розвіднику Червінському його прав, - думка

Колегія суддів Апеляційного суду міста Києва залишила без змін ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду столиці про продовження строків тримання під вартою полковника ССО Романа Червінського, яка була винесена без присутності його адвокатів.

Як заявила в коментарі Цензор.НЕТ адвокат ексрозвідника Людмила Куса, адвокати Червінського вважають це порушенням права Червінського на справедливий суд.

"Сьогодні переглядалась ухвала від 6 вересня про продовження строку тримання під вартою Романа Червінського. Ця ухвала вже втратила свою чинність, - пояснила адвокат. - Однак, у зв’язку з тим, що неодноразово судді апеляції брали собі відвід в цій справі, розгляд настільки затягнувся. Дві колегії відвелися від розгляду цієї справи. Сьогодні була третя колегія. Саме цікаве, що і ця третя колегія вже заявляла собі відвід в апеляції на повідомлення про підозру. Там вони написали, що вже тричі слухали цю справу, і на думку стороннього спостерігача вже не можуть бути об’єктивними. А тут вони відмовились брати такий самий відвід, хоча ми заявили їм відвід і сказали, що вони вже тричі писали, що підозра обґрунтована, що ризики є, і четвертий раз явно вони вже не напишуть щось інше. Але вони відмовились, продовжили нас слухати.

Відповідно винесли рішення, залишили без змін ухвалу, погодились з тим, що підозра обґрунтована і ризики наявні. На мою думку, це пряме порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і Бангалорських принципів. Все ж таки, якщо колегія вже затвердила ухвалу, яка була діючою, то скасовувати попередню ухвалу вони точно не будуть. Тому я вважаю, що це порушення права на справедливий суд".

Людмила Куса додала, що адвокати планують звернутись зі скаргою до Вищої ради правосуддя. "Ми точно будемо звертатись в Вищу раду правосуддя, тому що у нас ухвала першої інстанції постановлена з порушенням права на захист, захисників не було допущено до розгляду справи, - зазначила захисник. – Я там з охороною билася. І навіть сьогодні суду на диску надавала цей відеозапис. Але вони відмовились його переглядати. При цьому ця трійка, не маючи фактично права розглядати цю справу, розглянула, і залишила без змін ухвалу, яка явно підлягала скасуванню. Це прямі норми КПК. Якщо розглядається без участі захисника, участь якого є обов’язковою, то ухвала підлягає скасуванню. А ухвалу було постановлено саме без захисників за договором".

Наступне засідання у справі Червінського відбудеться 25 січня. В апеляційному суді мають розглянути діючу ухвалу про продовження строків тримання під вартою ексрозвідника.

Підготувала: Ніна Петрович