23:58 / 09.01.2024 Политика

Масована ракетна атака: ворог міг дізнатись важливі дані про ВПК завдяки українській чиновниці, - Бутусов

Рашисти, ймовірно, отримали дані щодо підприємств оборонно-промислового комплексу України під час ракетних атак 29 грудня і 2 січня.

Такий висновок робить Юрій Бутусов у матеріалі для Цензор.НЕТ і стверджує, що деякі ракети влучили в цілі, унаслідок чого “були втрати”.

Із посиланням на матеріал Тетяни Ніколаєнко він розповів про можливе джерело цих даних для росіян.

“За таким дивним збігом, незадовго до цього ракетного обстрілу Державна аудиторська служба України, яку очолює пані Басалаєва, витребувала усі матеріали про усіх виробників деяких галузей оборонної промисловості, з точними адресами, хто, що, які витрачає кошти. Систематизовану довідку собі створила Державна аудиторська служба. І за таким збігом обставин чомусь, після того, як Басалаєва отримала цю інформацію, так само противник по всіх цих підприємствах, по яких вона збирала інформацію, завдав ракетно-бомбового удару. Отакий збіг”, — зазначив Бутусов.

Журналіст також зазначив, що голова Держаудитслужби Алла Басалаєва пов’язана з проросійським політиком Андрієм Портновим, і висловив надію, що Служба безпеки України серйозно поставиться до згаданої зацікавленості оборонними проєктами й деталізованою інформацією щодо них. Автор закликав до перевірок Державної аудиторської служби та Басалаєвої щодо того, як було отримано та використану секретну інформацію.

Він також сподівається на вжиття заходів на рівні президента України Володимира Зеленського й Ради національної безпеки та оборони для захисту підприємств ОПК від “абсолютно необґрунтованих наїздів, перевірок, комісій, кримінальних справ, які порушують постійно контролюючі органи і правоохоронні органи”.

“Хочу сказати, що порушення режимів секретності, таємниці державної, розташування підприємств, напрямку їхньої роботи — повністю цей безлад творять самі державні органи. За останні пів року такі правоохоронні органи, як Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро, як не прикро, Служба безпеки України, Національна поліція пред’явили багато питань і заходили на багато підприємств, ставили багато питань усім основним виробникам зброї. По деяких із них були порушені гучні кримінальні справи, по багатьох проводилися обшуки”, — заявив Бутусов.

Він наголосив, що в межах таких дій інформація про діяльність підприємств широко розповсюджується в ухвалах судів, кримінальних справах, які ведуть багато слідчих. Як зазначається в матеріалі, так секретні дані про виробництво певної унікальної зброї чи обладнання стає відомою десяткам людей, які не пов’язані з цим виробництвом і не піддаються відповідним ризикам.

Журналіст виступив зі зверненням до СБУ та РНБО: “29 грудня і 2 січня ми стали свідками системного витоку інформації, секретної інформації про розташування державних підприємств оборонної промисловості, які мають стратегічне значення для ворога. Ця інформація абсолютно не випадкова. Противник завдав ударів точно, в тому числі по деяких підприємствах, які були передислоковані після початку війни. Тобто цю інформацію противник отримав системно. І це необхідно розслідувати, щоб уникнути повторення таких трагедій. Це не просто якась невдача під час війни. Загинули люди. І можуть загинути ще люди. Внаслідок цієї нездорової жаги правоохоронців заходити до тих підприємців, у яких є гроші на рахунках”.

На думку Бутусова, якщо держава має необхідність контролювати оборонні фірми, то треба виділити один підрозділ у одному з правоохоронних органів або спецслужб, де працюватимуть перевірені люди. Ця структура з конкретними співробітниками і могла б контролювати витрати, потоки кошти та мати доступ до всієї потрібної інформації.

Підготувала: Ніна Петрович