06:36 / 05.01.2024 Политика

Депутатам заборонено виїжджати за кордон без "інструкцій" від МЗС

Ілюстративне фото з відкритих джерел

З першого січня народні депутати, які планують виїхати за кордон у відрядження, повинні отримувати від Міністерства закордонних справ "тези" для офіційних заяв та коментарів.

Згідно з розпорядженням спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука від 29 грудня 2023 року, цей крок є обов'язковим. Про це пише LIGA.net, посилаючись на розпорядження спікера.

Документ визначає, що заява народного депутата про заплановане закордонне відрядження може бути не розглянута, якщо до початку відрядження він не отримав "роз’яснення МЗС щодо зовнішньополітичного курсу України або не узгодив тези офіційних заяв і коментарів з МЗС на питання, пов’язані з темою відрядження за кордон".

Також, причинами для відмови у розгляді заяви можуть бути порушення строку перебування нардепа за кордоном під час попереднього відрядження, самовільна зміна країни відрядження, перебування в інших країнах або невикладення звіту після повернення.

Також у цьому документі визначено перелік осіб, які повинні схвалити заяву народного депутата про виїзд: голова комітету Ради, до якого він належить, голова фракції, керівник депутатської групи, голова відповідної делегації Ради, а також перший заступник або заступник спікера парламенту. Після отримання схвалень, заява надсилається Руслану Стефанчуку.

Підготував: Сергій Дага