22:53 / 19.12.2023 Политика

Уряд з 2,6 трильйона гривень видатків половину спрямував на оборону, – Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що, завершуючи 2023 рік, уряд ставить собі завдання виконати всі державні зобов'язання перед громадянами України.

Про це посадовець повідомив під час засідання Кабміну 19 грудня.

"За 11 місяців наші видатки склали 2,6 трильйона гривень, з них половину спрямували на оборону. Це сьогодні найголовніше. І це буде нашим пріоритетом у майбутньому", — сказав Шмигаль.

Прем'єр наголосив, що другий пріоритет — соціальне забезпечення.

"Понад 473 мільярдів гривень або 18% від усіх видатків спрямували на пенсії та допомоги нашим людям, які найбільше цього потребують. Фінансуємо ці статті у повному обсязі", — продовжив посадовець.

За словами Шмигаля, також у центрі уваги уряду залишається спроможність громад. Станом на середину грудня держава надала місцевим бюджетам у вигляді трансфертів понад 178 мільярдів гривень, з яких:

  • 27 мільярдів гривень базової дотації;
  • 24 мільярдів гривень допомоги громадам, які постраждали від агресії;
  • 87,3 мільярда гривень освітньої субвенції;
  • 1 мільярд гривень на закупівлю шкільних автобусів;
  • 3 мільярди гривень на утримання лікарень та багато іншого.

Окрім цього, зазначив прем'єр, держава виділила майже 10,6 мільярда гривень субвенції місцевим бюджетам для реалізації проєктів на об'єктах соціальної сфери та ЖКГ. Мовиться про ремонти та реконструкції шкіл, лікарень, житлових будинків, водогонів.

"Важливо, щоб управлінці на місцях продемонстрували високу ефективність у розпорядженні цими ресурсами", — підкреслив глава уряду.

Шмигаль додав, що загалом за 11 місяців поточного року надходження в місцеві бюджети, без урахування трансфертів, збільшилися на 15% порівняно з 2022 роком.

"Залишки коштів на рахунках порівняно з початком року зросли майже на 58% і становлять близько 182 мільярди гривень. Фінансова база громад залишається міцною", — підсумував прем'єр.