06:17 / 14.12.2023 Политика

Угорщина готова зняти вето з 50 млрд євро допомоги для України: яка умова

Фото: Балаж Орбан/nos.nl

Уряд Угорщини висловив готовність відмовитися від вето стосовно надання Європейським союзом допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро, якщо ЄС розморозить виділені Будапешту 30 млрд євро.

Про це повідомив політичний директор прем'єр-міністра Угорщини Балаж Орбан, зазначається в інформації від Bloomberg, яка свідчить про те, що Угорщина може намагатися отримати високу ціну за свою згоду.

"Фінансування Угорщини з боку ЄС і фінансування України - це два окремих питання", - заявив агентству Bloomberg Балаж Орбан.

За його словами, якщо ЄС наполягатиме на тому, щоб фінансування України здійснювалося зі зміненого бюджету Євросоюзу, тоді ці два питання стануть взаємопов'язаними.

Політичний директор прем'єра Угорщини повідомив, що країна залишається проти повного чотирирічного плану допомоги і вважає за краще, щоб Європейський союз пропонував Україні фінансування на один рік без внесення будь-яких змін до бюджету.

За його заявою, Будапешт також розгляне можливість власного внеску в цей пакет.

Угорщина підвищує ставки, оскільки очікується, що ЄС виділить близько 10 мільярдів євро фінансування до середи після ухвалення угорським урядом законів, що спрямовані на посилення незалежності суду. Проте Орбан висловив бажання, щоб ЄС передав усю суму, а саме близько 30 мільярдів євро, яка була призупинена минулого року через проблеми з верховенством закону та корупцією.

Раніше BAGNET повідомляв, що Україна отримає від Міжнародного валютного фонду транш у розмірі $900 млн. 11 грудня Виконавча рада МВФ завершила другий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (EFF).

Підготував: Сергій Дага