11:59 / 06.12.2023 Политика

У Конгресі США можуть не проголосувати за закон, в якому є фінансування для України, – ексголова комітету ВРУ

Фото: Unsplash

Демократи й республіканці не домовились у цьому питанні. Скоріш за все, у США не проголосують сьогодні за важливий закон, в якому є фінансування для України. Потім буде ще один етап домовляння.

Про це повідомила голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах (2014–2019) Ганна Гопко.

Це уже negotiation між двома партіями, де Україна стала заручником.

Ганна нагадала, що Україна перебуває наразі у "катастрофічній ситуації", тож ця допомога могла б стати "рятувальною соломинкою".

У нас ситуація: постійно російські ракети, Росія чинить геноцид, не вистачає зброї ще з блокадою польського кордону. У нас ситуація стає катастрофічною.

Зважаючи на "зухвалу" поведінку Орбана в ЄС, неголосування за фінансову підтримку для України в Конгресі США може бути поганим сигналом, оскільки ми не побачимо жорсткої протидії антиукраїнській позиції, рішучості у питанні впливу на Орбана, щоб повернути Угорщину у демократичні та важливі рамки єдності ЄС, й не розхитувати його, вважає Гопко.

Сподіваюсь, боже провидіння над Конгресом спрацює, республіканці й демократи зможуть домовитися, щоб у цьому проєкті закону включили важливі для кожної з партій інтереси. І підтримка України не буде страждати від цього.

BAGNET нагадує, у вівторок, 5 грудня, лідер сенатської більшості Чак Шумер призначив перше процедурне голосування щодо додаткового пакета допомоги на 106 мільярдів доларів, запропонованого президентом Джо Байденом для України, Ізраїлю, країн Індо-Тихоокеанського регіону та для гуманітарних цілей в Газі.

Проте, спікер палати представників Сполучених Штатів Америки Майк Джонсон погрожує відмовитись від підтримки нового фінансування допомоги Україні, якщо Білий дім не погодиться посилити безпеку кордонів.

Підготував: Сергій Дага