08:49 / 05.12.2023 Политика

"Ми не віримо у військове вирішення конфлікту": прем'єр Словаччини відмовив Україні у зброї

Фото: Роберт Фіцо

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо відмовив Україні у зброї та заявив, що не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні. Про це глава словацького уряду повідомив у Facebook за підсумками телефонної розмови із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"Сьогодні (4 грудня) я здійснив анонсовану телефонну розмову з прем'єр-міністром України паном Шмигалем. Я підтвердив зацікавленість Словацької Республіки в допомозі Україні в гуманітарній та цивільній сферах", – повідомив Фіцо.

Далі словацький прем'єр окреслив теми розмови:

  • Я виключив постачання зброї та боєприпасів з державних складів та армії.
  • Ми не віримо у військове вирішення конфлікту в Україні, оскільки це призводить лише до непотрібного безрезультатного кровопролиття.
  • Наші національні інтереси іноді стикаються з інтересами України, тому я підтвердив, що ми й надалі заборонятимемо імпорт української сільськогосподарської продукції на територію Словацької Республіки, тому що ми підемо проти власних фермерів.
  • Ми готові допомагати Україні в розмінуванні, постачати для цього спеціальне обладнання, співпрацювати в енергетичній сфері, включаючи моніторинг цивільних ядерних об’єктів, допомагати гуманітарно.
  • Словацька Республіка підтримує європейську перспективу України та Молдови, але разом із країнами Західних Балкан.
  • Словацька Республіка виступає за майбутній перегляд бюджету ЄС на 2024-2027 роки на умовах, які я вже публічно визначив.
  • Ми зустрінемося з прем’єр-міністром Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року, темою зустрічі буде співпраця у зазначених сферах.

BAGNET нагадує, 29 листопада Словаччина розширила заборону на поставки української агропродукції.

Підготував: Сергій Дага