11:40 / 29.11.2023 Политика

США ведуть переговори з Грецією про закупівлю артснарядів для України

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Сполучені Штати Америки обговорюють із Грецією можливість продажу 75 тисяч артилерійських снарядів із запасів Збройних сил країни. Загальна ціна, узгоджена Афінами, становить 47 мільйонів доларів.

Як зазначає Ekathimerini, переговори ведуться у рамках зусиль Вашингтона щодо поповнення боєприпасів України, яка відбиває широкомасштабну військову агресію РФ.

За даними грецького видання, переговори перебувають на завершальній стадії.

Передбачається, що Штати закуплять загалом:

  • 50 тисяч грецьких снарядів калібру 105 мм,
  • 20 тисяч снарядів калібру 155 мм,
  • 5 тисяч більших снарядів калібру 203 мм.

BAGNET нагадує, що 14 листопада у Німеччині заявили, що мета Європейського Союзу з постачання Україні 1 млн снарядів не буде досягнута. Зазначають, що причина в обмеженому виробництві боєприпасів у ЄС.

Водночас Президент України Володимир Зеленський заявив, що війна між Ізраїлем та ХАМАСом призвела до уповільнення постачання снарядів калібру 155 мм в Україну. Гарант зазначив, що в  усьому світі "зараз склади порожні чи є певний мінімум, який вам не може дати та чи інша конкретна держава. І цього недостатньо".

Однак голова держави привітав зусилля США щодо збільшення виробництва боєприпасів.

Водночас у Міністерстві оборони США не підтвердили інформації ЗМІ про те, що постачання боєприпасів стандарту НАТО для України зменшилося на 30% після початку війни Ізраїлю проти ХАМАСу.

Підготував: Сергій Дага