12:56 / 24.11.2023 Политика

Чехія та Словаччина зібрали понад 400 тис. євро на гелікоптер Black Hawk для України

Фото: Гелікоптер Black Hawk/Dárek pro Putina/Twitter(X)

Чехи і словаки зібрали понад 400 тисяч євро на гелікоптер Black Hawk для української військової розвідки. Про це повідомила чеська ініціатива “Подарунок для Путіна” (Dárek pro Putina)

"Протягом останнього тижня чехи та словаки збирали кошти на гелікоптер Black Hawk для української військової розвідки. За цей тиждень було зібрано понад 400 тисяч євро", – йдеться у повідомленні.

Відомо, що чеський збір на Black Hawk стартував 16 листопада. Метою організаторів є зібрати 105 мільйонів крон, у які оцінюється вартість самого гелікоптера та його обслуговування.

Наступного дня, 17 листопада представники ініціативи "Подарунок для Путіна" показали Black Hawk, який передадуть Україні.

"Він у хорошому стані, і якщо ми його передамо, то його буде використовувати для своїх операцій українська військова розвідка, яка хоче задіяти його для проведення спецоперацій і тренувань пілотів", – йдеться у повідомленні.

UH-60 Black Hawk – американський тактичний багатоцільовий вертоліт, розроблений компанією Sikorsky. Він призначений для перевезення особового складу та різноманітних військових вантажів, а також евакуації поранених.

Відомо, що в Україні Black Hawk використовує Головне управління розвідки Міноборони, хоча офіційно жодна держава не підтверджувала наміри передати гелікоптер чи його передання українській стороні.

Ініціатива “Подарунок для Путіна” найбільш відома збором на модернізований T-72 для України вартістю 30 млн крон, який назвали Томашем на честь першого президента Чехословаччини.

Підготував: Сергій Дага