22:33 / 21.11.2023 Политика

Депутати підтримали реформу вищої освіти

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті", повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

Згідно із пояснювальною запискою, метою законопроєкту "є розширення можливостей здобувачів вищої освіти у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та автономії закладів вищої освіти в розробленні та реалізації освітніх програм".

Водночас законопроєкт передбачав скасування заочної та вечірньої форми вищої освіти. Однак Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій рекомендував цю норму виключити. 

Водночас у пресслужбі Міністерства освіти та науки повідомили, пункт законопроєкту про скасування заочної та вечірньої освіти в процесі його підготовки до другого читання можуть змінити.

"Стосовно пункту про трансформацію заочної та вечірньої форм у дистанційну ухвалили рішення залишити цей пункт на доопрацювання до другого читання. Нині зберігатимуться попередні умови, а набір на освітні програми заочної форми не припинятиметься. Надалі Міністерство освіти і науки України спільно з депутатами сформують поправки, що дозволять трансформувати застарілу заочну форму здобуття вищої освіти в таку, яка відповідає вимогам якості і в якій використовуються сучасні технології", – йдеться у повідомленні міністерства.

У МОН також додали, що ухвалений у першому читанні законопроєкт дозволить студентам індивідуалізувати освітні траєкторії за допомогою міждисциплінарних освітніх програм. Він передбачає запровадження моделі "вступу на галузь" із можливістю обрати конкретну спеціальність або й надалі навчатися на міждисциплінарній програмі.

Крім того, завдяки його ухваленню терміни навчання також стануть гнучкішими: студенти зможуть, наприклад, завершити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів за 6-8 років.

Законопроєкт також уможливлює визнання результатів навчання, здобутих у формальній, неформальній та інформальній освіті, під час програм академічної мобільності. Це особливо актуально для тих студентів, які поєднують навчання в українських ЗВО та за кордоном.

Крім того, заклади вищої освіти матимуть більшу автономію – вони зможуть формувати власні інструменти досягнення встановлених стандартом компетентностей на нерегульованих спеціальностях. Натомість для регульованих спеціальностей (наприклад, право, медицина, правоохоронна діяльність тощо) детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання і навіть назви відповідних освітніх програм.

Підготувала: Ніна Петрович