12:18 / 15.11.2023 Политика

Словаччина не передаватиме Україні власну зброю, – міністр оборони

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Новий уряд Словаччини припинить постачати озброєння Україні з власних складів.

Про це заявив міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, пише видання TASR.

"Попри це, ми пропонуємо Україні досить широкий спектр гуманітарної, цивільної та технічної нелетальної допомоги. Наші зарубіжні партнери повністю поважають рішення нового уряду", – заявив Калиняк.

За даними міністерства, новий уряд Словаччини має на меті зміцнити потенціал і можливості Збройних сил країни у виконанні завдань, спрямованих на збереження безпеки людей і держави. Водночас, процес модернізації також буде спрямований на мінімізацію ризиків для життя військовослужбовців.

Калиняк підкреслив, що Словаччина є відповідальним партнером, готовим до розбудови спроможностей як на індивідуальному, так і на колективному рівнях.

"Обидві сторони підтвердили під час двосторонньої зустрічі, що НАТО і Словацька Республіка спільно продовжуватимуть посилювати боєготовність, здатність до розгортання і оперативну сумісність Збройних сил", – повідомили в Міноборони Словаччини.

Раніше у матеріалі видання Politico йшлося про те, що Словаччина не передаватиме допомогу Україні після перемоги проросійської партії на виборах. За даними видання, Міністерство оборони Словаччини розглядало можливість надсилання нового пакету допомоги. Однак, тимчасовий уряд країни заявив, що припинив надсилання подальшої військової допомоги Україні, оскільки партії, які ведуть переговори про формування нового уряду після виборів, проти подальшої підтримки Києва.

Підготував: Сергій Дага