22:11 / 08.11.2023 Политика

ЄС прагне перезавантаження неефективного БЕБ

Єврокомісія у своєму звіті наголосила на необхідності ухвалення законопроєкту про прозорий конкурс на Директора Бюро єкономічної безпеки та працівників, перезавантаження та підзвітність органу, повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк.

"У звіті Єврокомісії на 150 сторінок БЕБ згадується аж 7 разів. І більшість з них - у негативному ключі", - зазначив він.

Нардеп навів декілька цитат зі звіту ЄК щодо необхідності перезавантаження БЕБ:

"БЕБ відповідає за розслідування фінансових злочинів, включаючи податкове та митне шахрайство. Однак поки що продуктивність органу незадовільна", - вважають у ЄК.

"Результати діяльності БЕБ за перші кілька років роботи викликають сумніви щодо його ефективності та координації з іншими правоохоронними органами та установами… Серед ключових проблем БЕБ, ДБР та СБУ – обмежений громадський нагляд та підзвітність, відсутність міжвідомчої співпраці, а також недоброчесний та непрозорий механізм відбору працівників", - наголошують європейські партнери.

Железняк прогнозує, що Європейська комісія "уважно буде спостерігати за долею відповідного законопроєкту 10088-1 для перезавантаження БЕБ".

Підготувала: Ніна Петрович