17:01 / 08.11.2023 Политика

Кремль 60 разів атакував енергооб'єкти України протягом останніх тижнів

Протягом останніх тижнів об'єкти енергетичної інфраструктури України зазнали російських обстрілів 60 разів. Окупанти били по них з різних видів зброї.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час зустрічі із заступником Держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєттом, інформує пресслужба Міністерства енергетики України.

За словами Галущенка, після кожної нової атаки потреби в енергетичному обладнанні зростають, а тому допомога партнерів українському енергосектору має важливе значення.

Міністр підкреслив, що в межах підготовки до опалювального сезону 2024/2025 років має бути проведена масштабна децентралізація генерації. Також, на його думку, слід забезпечити максимальну підтримку переходу наявних технологій генерації на більш ефективні та гнучкі, орієнтовані на базове навантаження та пікове споживання.

«Нам потрібна допомога США у підготовці комплексного плану створення розподіленої енергетичної системи, кращого управління мережею та підтримка в його реалізації», —  зазначив міністр.

Галущенко наголосив, що Україна планує увійти в наступний опалювальний сезон 2024/2025 із газовими турбінами та генераторами загальною потужністю понад 300 МВт комбінованого виробництва тепла та електроенергії.

Протягом опалювального сезону торік росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об'єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51%, якщо порівняти з періодом перед повномасштабним вторгненням рф. 

Володимир Зеленський припустив, що росія спробує повторити масовані атаки на енергосистему й цієї зими. Він наголосив, що Україна цьогоріч не лише захищатиметься, а й відповідатиме. Міністерство внутрішніх справ удосконалило плани ефективного реагування під час можливих перебоїв з електропостачанням.

В «Укренерго» заявили, що українська енергосистема готова до проходження зимового періоду. У компанії не можуть спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень узимку 2024-го, оскільки це залежить від російських атак, але запевняють, що ретельно готуються до «найгіршого сценарію».