15:28 / 06.11.2023 Политика

В Словаччині критикують Фіцо за нібито підтримку України

Фото: Zuzana Gogova/Getty Images

Підтримка Словаччиною висновків саміту Європейської Ради, які включають військову допомогу Україні, була зустрінута несхваленням з боку лідера Словацької національної партії Андрея Данко, повідомляє Euractiv.

Прем’єр Роберт Фіцо заявив на саміті, що готовий долучитися до фінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільйонів євро, якщо будуть виконані його умови, включаючи гарантії від корупції та можливості для словацьких компаній.

"Те, що Роберт Фіцо підтримав це, я з цим не згоден. У тексті можна побачити військову підтримку, але він чітко дав зрозуміти, що ми відкидаємо військову допомогу", – повідомляє видання.

Участь в уряді з націоналістами призвела до того, що партію Фіцо SMER виключили з Партії європейських соціалістів. Тепер Данко заявляє, що хоче спробувати свої сили на парламентських виборах в ЄС наступного року, оскільки він не впевнений у довговічності нового уряду.

Данко також критикує урядові дії міністрів "Гласу". Він незадоволений новим міністром освіти Томашем Друкером, який офіційно заявив, що "неурядові організації в школах не є проблемою".

Але націоналісти наполягають на ухваленні закону в російському стилі, який би називав організації, що отримують фінансування з-за кордону, "іноземними агентами". Данко також звинуватив міністра охорони здоров’я Зузану Долінкову в тому, що вона наполягає на обов’язковій вакцинації, що вона спростувала.

Раніше партія Данко вже наробила галасу під час формування уряду, коли їхній кандидат на посаду міністра навколишнього середовища Рудольф Гуляк був відхилений президенткою Зузаною Чапутовою через заперечення зміни клімату та погрози на адресу активістів. Тоді націоналісти поступилися і представили нового кандидата, Томаша Тарабу, який заявив, що не вважає людину найбільшою загрозою для природи.

Раніше націоналісти отримували лише одне місце в Європарламенті. У 2009 році Ярослав Пашка став їхнім першим депутатом Європарламенту і приєднався до групи "Європа свободи й демократії", яка наразі не існує.

BAGNET нагадує, вже за перші два дні роботи нового словацького уряду його очільник Роберт Фіцо відзначився низкою антиукраїнських заяв. При цьому, після повномасштабного вторгнення рф в Україну, він стверджував, що конфлікт між Росією й Україною радикально поглибився вже "під час так званого Майдану у 2013 році, і його руйнівні наслідки тривають донині".

Підготував: Сергій Дага