08:30 / 02.11.2023 Политика

Швейцарія продовжила статус захисту для українських біженців

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У середу, 1 листопада, Швейцарія ухвалила рішення не скасовувати статус захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року. Про це повідомили в швейцарському уряді.

"Тривала стабілізація ситуації в Україні не передбачається. Тож статус захисту S для тих, хто шукає притулку з України, не буде скасовано раніше ніж 4 березня 2025 року", – йдеться в заяві.

Уряд Швейцарії також хоче працевлаштувати 40% біженців, які мають статус захисту S — він дозволяє людям подорожувати за кордон, а також працювати у Швейцарії упродовж року з можливістю пролонгування.

Станом на кінець жовтня 2023 року активний S-статус у Швейцарії мали близько 66 тисяч українців. Він буде дійсним, до уряд не скасує норму. Передумовою для цього є стійка стабілізація ситуації в Україні.

BAGNET нагадує, Рада Європейського союзу погодилась продовжити тимчасовий захист українських біженців з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року, що передбачає негайний і колективний захист переміщених людей, які не в змозі повернутися до своєї країни походження. Це має зменшити тиск на національні системи надання притулку та дозволити біженцям користуватися узгодженими правами в ЄС.

Підготував: Сергій Дага