11:40 / 30.10.2023 Политика

Росія звинуватила Україну в організації антисемітських погромів у Дагестані

Фото: скриншот із відео риа новости

Голова Дагестану Сергій Меліков засудив заворушення з пошуком євреїв в аеропорту Махачкали, але заявив, що заклики до них виходили з України.

Про це повідомив голова Дагестану Сергій Меліков у своєму Telegram і в усній заяві, його цитують канали The Moscow Times і Gulagu.net, а також пропагандистське видання РИА Новости.

Голова Дагестану назвав заворушення в аеропорту Махачкали "грубим порушенням закону" і звинуватив їхніх учасників у тому, що вони "встромили ніж" у спину тим, хто "віддав життя за безпеку Батьківщини" і "бореться з нацистами", воюючи в Україні.

За словами Мелікова, всі жителі Дагестану співпереживають "жертвам дій неправедних людей і політиків і моляться за мир у Палестині".

Пізніше Меліков заявив, що ситуацію в республіці намагалися дестабілізувати "противники нашої країни" з-за кордону.

Він згадав телеграм-канал "Утро Дагестана", у якому жителів республіки закликали виходити на несанкціоновані акції.

"Сьогодні ми отримали абсолютно достовірну інформацію про те, що канал "Утро Дагестана" адмініструється і регулюється з території України – зрадниками, бандерівцями", – сказав Меліков.

Вранці в понеділок голова Дагестану відвідав аеропорт Махачкали. За його словами, силовики до останнього не застосовували фізичної сили, "сподіваючись напоумити натовп".

Меліков також запропонував затриманим в аеропорту Махачкали поїхати "в зону спецоперації", щоб "відмитися від ганьби".

Джерело Gulagu.net у Федеральній службі безпеки рф  повідомило, що Служба з захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом за розпорядженням першого заступника директора вже вночі готувала рапорти й спецдонесення про нібито "український слід" в антисемітських погромах у Дагестані.

За даними цього джерела, вночі та вранці 30 жовтня планували обшуки за місцем проживання організаторів та учасників погрому, де мали "знайти" докази про нібито причетність співробітників ГУР, СБУ та пов’язаних із ними осіб.

Оперативникам поставили завдання "підтвердити" фінансування акції українською стороною, щоб уже вранці директор ФСБ Олександр Бортніков або президент Володимир Путін могли оголосити про "розкриття змови" і про те, що в антисемітизмі та погромах винні "нацисти з Києва", а аж ніяк не дагестанці, агресивна російська пропаганда і Путін.

Повідомляється також, що всередині силового блоку почався розкол, низка генералів вкрай незадоволені слабкістю і нерішучістю Москви, а в Кремлі готують списки для відставки деяких генералів, оскільки вдруге за рік після заколоту "вагнерівців" спецслужби рф втратили контроль над подіями.

BAGNET нагадує, у неділю 29 жовтня в Махачкалі (Дагестан, рф) учасники антисемітської акції увірвалися в аеропорт і намагалися проникнути в літак із Тель-Авіва, шукаючи євреїв, а росіян пропускали. Унаслідок заворушень в аеропорту постраждало понад 20 людей.

Підготував: Сергій Дага