12:18 / 26.10.2023 Политика

Європарламентарі вимагають від ЄС передати Україні військову техніку з Лівії

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Європарламентарі вимагають від країн ЄС передати Україні 146 одиниць бронетехніки, конфіскованих у Лівії під час операцій військово-морської місії ЄС IRINI.

Про це пише Politico із посиланням на нідерландську телевізійну програму RTL Nieuws.

Нідерландський євродепутат Барт Гротуйс попросив членів Європарламенту підписати лист до 27 жовтня, у якому вони закликають держави ЄС передати цю техніку Україні.

Лист Гротуйса надішлють членам ЄС 27 жовтня. Копію також отримає командир військово-морської місії ЄС.

Лідери держав і урядів ЄС обговорять подальшу військову допомогу Україні під час саміту Ради в Брюсселі наприкінці тижня.

Конфіскована у Лівії бронетехніка – це:

  • 113 бойових машин піхоти (БМП)
  • 27 бронетранспортерів (БТР)
  • 6 артилерійських систем

Бронетехніка конфіскована під час двох операцій військово-морської місії ЄС IRINI, які проводили в 2022 році. Операції були спрямовані на запобігання контрабанді зброї в Лівію.

Бронетехніку в доброму стані можна використати для посилення українських сухопутних сил, захисту від російських атак, а також для контрнаступу на окуповані території.

Європарламентарі вважають, що передання цієї техніки Україні буде відповіддю на російську агресію. Вони також вважають, що це стане важливим сигналом підтримки України з боку ЄС.

Однак є перешкоди для надання цієї техніки Україні. Деякі країни ЄС можуть заперечувати через те, що озброєння конфісковане внаслідок контрабанди. Крім того, може знадобитися певний час, щоб техніка відповідала українським стандартам.

Підготував: Сергій Дага