17:00 / 23.10.2023 Политика

Між двох вогнів: чи вдасться США надати достатньо допомоги Ізраїлю та Україні?

Олег Вишняков, бізнесмен, Почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України

Зважаючи на ці два конфлікти та обіцянки президента Байдена, ключовим питанням залишається, чи вдасться Сполученим Штатам надати достатньо допомоги обом країнам. Спроможність США виконати цю обіцянку залежатиме від декількох факторів:

По-перше, від політичної підтримки та підтримки американців.

У промові в Овальному кабінеті президент Байден намагався переконати Конгрес і звичайних американців, що Вашингтон повинен підтримувати як Ізраїль, так і Україну, заявивши, що кошти, витрачені на обидві країни, «принесуть дивіденди американській безпеці протягом поколінь». 

Адміністрація подасть терміновий бюджетний запит до Конгресу, щоб допомогти обом країнам. Він сказав, що ХАМАС, група, яка розпочала транскордонні рейди 7 жовтня, які розпалили війну в Ізраїлі, і президент Росії Володимир Путін, який веде війну проти України, є схожими загрозами: вони обидва хочуть знищити сусідню країну та демократію вцілому. 

Судячи з його виступів, наразі Байден використовує дуже переконливі тези на користь надання обом країнам допомогу. Зокрема, намагається підкреслити профіти, які отримають Штати від цієї підтримки, а саме:

​​Забезпечення національної безпеки. 

Підтримка України та Ізраїлю є життєво важливою для безпеки Сполучених Штатів, оскільки конфлікти в цих країнах можуть вплинути на міжнародну стабільність і загрожувати американській безпеці.

Запобігання хаосу і тероризму. 

Подолання агресії та терористичних загроз в Україні та на Близькому Сході допоможе запобігти поширенню хаосу та зменшити ризик терористичних атак, які можуть загрожувати США. 

Зміцнення міжнародного лідерства. 

Підтримка країн-партнерів, таких як Україна та Ізраїль, демонструє американське лідерство і зміцнює альянси, які забезпечують безпеку та стабільність у світі. 

Захист цінностей демократії.

Підтримка країн, які відстоюють демократію та права людини, відповідає цінностям і ідеалам, на яких ґрунтується американське суспільство. 

Збереження мирного порядку. 

Уникнення ескалації конфліктів в Україні та на Близькому Сході сприяє збереженню мирного порядку у світі і запобігає подальшим конфліктам. 

Зміцнення альянсів і партнерств. 

Підтримка України та Ізраїлю сприяє зміцненню американських альянсів та партнерств у світі, що є ключовим для гармонійних відносин і спільних зусиль у сферах безпеки і стабільності.

Попри наявність цих переконливих меседжів, у Конгресі досі залишаються ті, хто не підтримує, зокрема, трампісти. 

Однак, оцінюючи загальний стан речей та загальну температуру в політикумі Штатів, можна зробити висновок, що фінансова підтримка все ж буде надаватися. І вона буде надаватися регулярно, хоча можливі певні затримки через швидкий початок політичного виборчого циклу в США. Так, ризик можливого відтермінування або припинення надання допомоги все ж є, і це питання вимагає уважної уваги. Проте ймовірність реалізації цих ризиків не вважається великою.

По-друге, надання допомоги залежить від наявності ресурсів. 

Зрозуміло, що спроможність США фінансувати допомогу Ізраїлю та Україні вимагає значних ресурсів.

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що США мають достатньо ресурсів для того, щоб одночасно підтримувати боротьбу України проти російської агресії та підтримувати Ізраїль у захисті своєї території і громадян. 

Та чи дійсно це так? Сполучені Штати добре відомі тим, що витрачають на свою армію більше, ніж будь-яка інша країна. У 2021 році було оцінено, що витрати на оборону на душу населення, за даними Statista, становили 2186 доларів США. Хоча ця цифра надзвичайно висока, багато американців можуть вважати її вартою того, оскільки більшість вважає США військовою силою номер один у світі.

 

До того ж найбільші компанії з виробництва зброї та військових послуг знаходяться саме в США. (дані Statista за 2021 рік в млн американських доларів).

У кінцевому підсумку, США мають здійснювати обгрунтовану, ретельно продуману політику стосовно допомоги Ізраїлю та Україні, враховуючи всі аспекти цих війн.

Тож, у  зв'язку з обіцянками президента Байдена та активною політичною кампанією на користь допомоги Ізраїлю та Україні, виглядає, що Сполучені Штати володіють переконливими аргументами та ресурсами для забезпечення необхідної підтримки.