08:11 / 04.10.2023 Политика

ЄС більше не може постачати зброю для України із власних запасів, – Politico

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна прагне якомога швидше розвинути спільне виробництво зброї з партнерами, адже поширюються повідомлення про те, що у партнерів закінчуються запаси озброєнь, які вони можуть надати без загрози власній безпеці, пише видання Politico.

Як зазначає видання, на Форумі оборонних індустрій, який проходив у Києві 29 вересня, основний "меседж" був чітким: "Україна відкрита для бізнесу".

Зазначається, що рішення начебто пов’язане з тим, що Україна "виявила, що у деяких партнерів закінчуються запаси зброї", а фінансова допомога виділяється "дедалі обережніше".

Один європейський чиновник на умовах анонімності заявив, що країни-партнери більше не можуть продовжувати надавати зброю зі своїх запасів, оскільки, за його словами, було надано усе, що можливо "без загрози власній безпеці".

Крім того, представник адміністрації президента США Джо Байдена додав, що після 18 місяців інтенсивних бойових дій промислового масштабу, європейські запаси вичерпуються, хоча "зростає надія", що країни зможуть співпрацювати для того, аби "знайти більше рішень".

Також керівний партнер COSA Intelligence Solutions у Києві Павло Верхняцький заявив, що це є "питанням виживання", оскільки Україна покладається на пожертви від партнерів, підтримка яких може припинитися "лише через одні вибори".

Йдеться, що зусилля України спрямовані на укладення угод про спільне з партнерами виробництво, яке допоможе спершу "розвинути можливості в регіоні, а потім, коли це можливо, у самій країні".

BAGNET нагадує, що 30 вересня президент України Володимир Зеленський оголосив про створення Альянсу оборонних індустрій. Він зазначив, що до розробленої декларації зможуть доєднатися виробники зброї та військової техніки з усього світу.

Підготував: Сергій Дага