14:12 / 29.09.2023 Политика

Україна увійшла до складу ради керуючих МАГАТЕ

Фото: Getty Images 

Україну обрали до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на 2023-2025 роки. Про це розповів президент України Володимир Зеленський у соцмережі Х.

Президент наголосив, що Україна залишається надійним партнером у сфері атомної енергетики.

"Ми докладемо всіх зусиль для посилення важливої ролі МАГАТЕ та зміцнення глобальної ядерної безпеки. Ми всі повинні працювати разом, всі у світі, хто цінує безпеку, щоб покласти край усім видам ядерного шантажу, який Росія намагається нормалізувати", – додав він.

Зеленський упевнений, що ядерна безпека та захищеність мають бути гарантовані.

У Міністерстві енергетики додали, що раніше Україна вже обиралася до складу Ради керуючих МАГАТЕ. Востаннє – понад 10 років тому, а саме протягом 2009-2011 років.

Після цього заявку кандидата до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Україна подала у 2018 році, однак не була обрана – бракувало голосів. Цього разу рішення щодо членства України в керівному органі агентства було ухвалене 79 голосами.

Рада керуючих МАГАТЕ є одним із двох керівних органів агентства поряд із щорічною Генеральною конференцією МАГАТЕ. Рада збирається п’ять разів на рік, представляє рекомендації Генеральної конференції з діяльності агентства та бюджету, призначає генерального директора МАГАТЕ, який потім затверджується Генеральною конференцією. Наприклад, у 2017-2018 роках до складу Ради керуючих входили 35 країн.

Підготував: Сергій Дага