12:56 / 28.09.2023 Политика

Підтримка Україні вигідна США, – лідер республіканців у Сенаті звернувся до американців

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл пояснив, у чому інтерес Сполучених Штатів допомагати Україні у загарбницькій війні Росії на тлі зменшення підтримки Києва з боку його партії. Про це він говорив під час віртуального форуму "Виграти війну. Виграти мир", організованого CEPA (Центр аналізу європейської політики), про що повідомляє "Голос Америки".

За його словами, якщо президент рф путін виграє війну, наступною буде країна НАТО, тому, вважає він, набагато розумніше зупинити це вторгнення, і єдині, хто готовий брати участь у цьому – це самі українці.

Ми стоїмо тут проти Китаю, росії, КНДР та Ірану. Це вже говорить, що ви на правильному боці. По-друге, ми не втрачаємо жодного американського військового. Українці самі воюють. Щодо нашого ВВП – це справді мала частка, яку ми надаємо для цих зусиль в Україні.

Він зауважив, що коли США відправляють зброю та боєприпаси в Україну, вони заміщують чимало своїх активів на більш сучасне, передове обладнання, додавши, що Вашингтон мав би відновлювати свою промислову базу й без війни в Україні через зростання конкуренції з боку рф та КНР.

Лідер республіканців у Сенаті підтримав прохання України про збільшення допомоги
На його думку, причиною того, що підтримка серед республіканців падає, є опозиція колишнього президента Дональда Трампа, назвавши це поганою новиною. Втім, хороша новина, зазначив політик, – це те, що керівництво Конгресу та лідери комітетів збройних сил, зовнішніх відносин і розвідки, бюджетних питань – у таборі підтримки українців.

Я думаю, що американський народ певною мірою введений в оману. Я не думаю, що вони розуміють факти. Українці проявляють мужність та відвагу і, я думаю, що це надихає решту світу, яка обирає своїх лідерів, країни, якими не керують автократи.

BAGNET нагадує, 23 серпня відбулися перші дебати кандидатів у президенти США від Республіканської партії. Дебати проходили у місті Мілуокі у штаті Вісконсин. Взяли участь вісім кандидатів, колишній президент США Дональд Трамп відмовився брати участь у дебатах.

Відповідаючи на запитання про підтримку збільшення військової та іншої допомоги Україні, один із кандидатів, Рамасвамі відкинув цю тему та назвав її "катастрофічною". Він відзначив, що ресурси мають бути використані для захисту південного кордону, а Україна не є пріоритетом для США.

Своєю чергою, Ніккі Гейлі наголосила, що Україна є ключовою передовою лінією оборони. Вона висловила різку критику Рамасвамі, звинувачуючи його в неусвідомленості щодо зовнішньополітичних питань та нерозумінні ролі США у світі.

Підготував: Сергій Дага