08:30 / 28.09.2023 Политика

НАТО не обговорює вступ України в обмін на відмову від територій, – голова місії при Альянсі

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Північноатлантичному альянсі не розглядають можливість вступу України в обмін на відмову від окупованих росією територій.

Про це повідомила голова місії при НАТО Наталія Галібаренко, пише "Інтерфакс-Україна".

Таких дискусій немає. Ми проговорили з різними делегаціями, які підтвердили, що навіть на неофіційних рівнях таких розмов немає і не було.

На запитання журналістів, чи надходили від партнерів "мирні непристойні пропозиції", вона відповіла: "Скажу чесно: у штаб-квартирі — ніколи".

"Мені доводилося чути висловлювання, мовляв, Україні варто врахувати досвід Німеччини, яка вступала до НАТО частинами. Але це неформальне обговорення,  так перевіряють ґрунт: вони хочуть подивитися, якою буде реакція. У штаб-квартирі НАТО такого немає", – повідомила Галібаренко.

Дипломатка підкреслила, що в НАТО обговорюють, як Україна може поєднати ведення бойових дій із впровадженням реформ.

"Усі розуміють, наскільки це важко. Іноді партнери визнають, що вимагають від нас забагато, адже щодо реформ нам висувають ті самі вимоги, які виконували країни у мирний час. Ми не маємо десяти років на реформи. У нас інші терміни", – казала дипломатка.

BAGNET нагадує, що 15 серпня керівник апарату генсека НАТО Стіан Єнссен допустив, що Україна може вступити у НАТО в обмін на "відмову" від частини територій.

Згодом у МЗС і РНБО відповіли йому, що Україна територіями не торгує й не варто "мацати нерви" українських громадян.

Підготував: Сергій Дага