09:27 / 24.09.2023 Политика

США вимагають від Польщі пояснень щодо підтримки України, – ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Американські політики переконані, що наразі немає передумов для глибокої кризи у відносинах коаліції.

Про це пише Bloomberg із посиланням на високопоставленого чиновника оборони США.

Видання зазначає, що Сполучені Штати вимагають від Варшави роз’яснень щодо її підтримки України після слів премʼєр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, що його країна наразі не передає Україні зброю, бо переозброюється сама.

Йдеться про слова Моравецького, який повідомив про припинення військової допомоги Києву. Пізніше президент Польщі Анджей Дуда пояснював – йшлося про передачу тієї новітньої зброї, яку Варшава вже замовила для власної оборони. Говорив президент і про те, що підтримка України нікуди не зникне.

Утім, у Сполучених Штатах заяву польського прем’єра розцінили як загрозу. За словами анонімного чиновника, Польща підтримує Україну, але точна позиція країни незрозуміла. Обидві сторони закликали до послаблення напруженості, тріщини між коаліцією союзників не виникло.

Європейський дипломат розповів виданню, що польські дипломати приватно запевнили іноземних колег — військова підтримка України з боку країни триватиме, хоч і в менших масштабах.

Останні публічні повідомлення про військову допомогу від Польщі були в червні 2023 року. Тоді поляки пообіцяли тисячі кулеметів і набої до них. Потім від медіа були повідомлення про таємну передачу в липні гелікоптерів Мі-24.

BAGNET нагадує, що польський премʼєр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що країна більше не надає озброєння Україні.

Водночас 20 вересня, МЗС Польщі терміново викликали посла України.

Таке рішення країна прийняла у відповідь на заяву Зеленського про те, що деякі союзники України у Європі "підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер".

Цю заяву український президент зробив, відреагувавши на рішення Польщі, Словаччини та Угорщини зберегти власні обмеження, попри постанову ЄС про зняття ембарго на імпорт зерна з України.

Підготував: Сергій Дага