00:01 / 16.09.2023 Политика

На суді Шуфрич розповідав про "артефакти" і автономний Донбас

Шуфрич прибув до суду в Печерський район близько 18:05 і відповів на питання журналістів щодо його обвинувачення, передає Укрінформ.

На питання про знайдену під час обшуку його будинку працівниками СБУ російську символіку, він заявив, що “це – не російська символіка, а артефакти”.

“Це – артефакти. Там також було багато українських артефактів. Я – один із найбільших фалеристів у світі, це загальновідомо, це задекларовано. У мене задекларовано близько декількох тисяч орденів. Один із найдорожчих – хрест першої нашої республіки. Чомусь цього нам не показали… Є предмети дорадянського періоду. Медалі, які показали, – до 75-тиріччя перемоги над фашизмом. Я не розумію, у чому там кримінал. А стрічки – з Ордена Слави”, – сказав він.

Водночас нардеп заявив, що у знайдених у нього документах, які, за даними Служби безпеки України, стосуються схеми автономії для Донецької та Луганської областей, не йдеться про автономію цих регіонів.

За його словами, ці області хотіли називатися словом “край”. Втім, як стверджує депутат”автономію, він із колегами сказав, що це неможливо і цей термін “тільки внесли це в довідку для ОБСЄ”. Він підкреслив, що 17 липня особисто передав цю довідку керівнику місії ОБСЄ. Також додав, що вона є Генпрокуратурі з 2019 року.

Також Шуфрич зазначив, що не підтримує зв’язків з екснардепом Володимиром Сівковичем із 24 лютого, хоча зазначив, що знайомий із ним років 20.

Підготувила: Ніна Петрович