11:59 / 06.09.2023 Политика

Бельгія не передасть свої літаки F-16 Україні

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Керівництво бельгійської армії вважає, що літаки F-16, які перебувають у процесі виведення з експлуатації, не відповідають стандартам безпеки і не можуть бути відправлені в Україну. Про це повідомляє Euractiv.

"Річ не в тому, що ми не хочемо, але коли наші літаки виводяться з експлуатації, вони зношуються. Ці літаки вже налітали стільки годин, що їх конструкція зносилася. Не можна відправляти в Україну літаки, якими ви б самі не скористалися", – заявив бельгійський лейтенант Фредерік Гетінк.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо ще в лютому заявляв, що Брюссель не постачатиме Україні бойові літаки, і це підтвердив у травні міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер.

У той час як Де Кроо наголосив на необхідності цих літаків для національної армії та НАТО, Дедондер сказав, що країна не може відправити свої F-16 в Україну навіть після схвалення США, оскільки вони перебувають вже "в кінці свого життєвого циклу".

Бельгія вже відправила до України іншу військову допомогу, включаючи автоматичну зброю, бронемашини, вантажівки, боєприпаси, пальне та медичне обладнання.

Що відомо про передачу літаків F-16

BAGNET нагадує, у рамках пакету військової допомоги на суму 820 мільйонів доларів, який був схвалений Конгресом США в червні 2023 року, Україна отримає 40 винищувачів F-16 від США. Ці літаки будуть передані в рамках програми Foreign Military Sales (FMS). FMS – це програма, за якою США продають військове обладнання союзникам.

F-16 Fighting Falcon – це одномоторний багатоцільовий винищувач, розроблений компанією Lockheed Martin. Він є одним з найпоширеніших винищувачів у світі. F-16 оснащений сучасним бортовим обладнанням і озброєнням, що дозволяє йому виконувати широкий спектр завдань, включаючи повітряні бої, бомбардування та розвідку.

Передача F-16 Україні є важливою подією, оскільки це дозволить Україні зміцнити свої повітряні сили і захистити своє небо від російських атак.

Для того, щоб освоїти винищувач F-16, українські пілоти пройдуть навчання у США. Навчання буде здійснюватися на навчальних базах ВПС США у штаті Арізона та Техас. Навчання буде тривати кілька місяців і включатиме як теоретичну, так і практичну підготовку.

Після закінчення навчання українські пілоти зможуть повернутися в Україну і почати використовувати F-16 для захисту свого повітряного простору.

Ось деякі додаткові деталі про навчання українських пілотів на F-16:

  • Навчання буде проводитися за програмою підготовки пілотів винищувачів ВПС США.
  • Навчання буде здійснюватися на навчальних базах ВПС США у штаті Арізона та Техас.
  • Навчання буде тривати кілька місяців.
  • Навчання буде включати як теоретичну, так і практичну підготовку.

Навчання українських пілотів на F-16 є важливим кроком у забезпеченні їхньої готовності до використання цих літаків для захисту України.

Підготував: Сергій Дага