20:50 / 04.08.2023 Политика

У "вагнерівців" замало сил для серйозних провокацій

Таку думку висловив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, відповідаючи на питання щодо "Вагнера" і прогнозів по вторгненню у Польщу і Литву, пише Укрінформ.

"Станом на сьогодні говорити про крупні воєнні операції з боку так названої ПВК "Вагнера" не доводиться. У них сил і засобів для цього недостатньо. Але у будь-якому випадку тисячі найманців, вбивць і терористів ПВК "Вагнера" біля кордонів країн ЄС і членів НАТО – це, безумовно, потенційна загроза і причина можливих провокацій і дестабілізації", - заявив Юсов.

Він вважає абсолютно справедливим те, що партнери України звертають на це увагу, вивчають ситуацію, збирають інформацію і готуються до протидію різним сценаріям. "Власне, як і Україна - якщо ми говоримо про наші північні кордони, ми, безумовно, також вивчаємо все, що відбувається і що пов’язане з цим угрупованням", - запевнив представник ГУР.

Окремо він нагадав, чим закінчився бунт керівника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

"Його ж не покарали, його дії не були визнані зрадою батьківщині. А це означає, що є певний пакет домовленостей, і у цьому пакеті домовленостей не тільки (є – ред.) обіцянки відвести війська від Москви чи не йти на Москву з боку Пригожина, але і обіцянки Пригожину", - сказав Юсов.

Відповідаючи на питання, чи може говорити те, що через місяць після бунту пригожинські компанії отримали контракти не менш ніж на 2 мільярди рублів, про те, що російська влада зберегла своє неявне фінансування операцій "Вагнера", наприклад, у Африці, представник ГУР висловив думку, що наразі можна побачити, як частина з цих обіцянок, можливо, уже втілюються у життя.

Підготувала: Ніна Петрович