21:17 / 31.07.2023 Политика

Мафіозні структури кидають тінь на владу столиці й відлякують інвесторів

Відомий рейдер Кирило Шевченко, який, за інформацією ЗМІ, на початку року виїхав до Чорногорії, все ще продовжує незаконно контролювати земельні ділянки і компанію ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», якими він протиправно заволодів в 2020 році з використанням підроблених документів.

ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», українська компанія, яку було створено для реалізації проекту «River Side» на березі річки Десна на території Хотянівької сільської ради Вишгородського району Київської області із залученням іноземних інвесторів із Швейцарії.

Шевченко Кирило протиправно заволодів грошовими коштами швейцарських інвесторів у проекті «River Side» та активами ТОВ «Б.М.К.-Білдінг».

Про це повідомив екс віце-президент Федерації боксу міста Києва, віце-президент ГО «ІНТЕГРУМ» та член правління ГО «Захист і допомога» Володимир Мікуленко. За словами Мікуленка, в 2019 році Шевченко спільно з Ростиславом Грекулом створили організовану злочинну групу, яка мала на меті захоплення проекту «River Side» - всіх активів і компаній ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», що на той час належали групі інвесторів зі Швейцарії та самому Мікуленку В.О.

«Насамперед зазначу, що передумовою цього захоплення була інша афера, яку Шевченко реалізував спільно з іноземним громадянином Маором Хеммо. Вони протягом кількох років отримували на банківські рахунки кіпрської компанії G.L.U. LIMITED гроші від швейцарських інвесторів, таких як Marc Rich Real Estate, та інших з метою нібито фінансування проекту «River Side та привласнювали їх собі. Загалом було присвоєно коштів на суму близько 40 мільйонів доларів», - розповідає підприємець.

Як відомо зі ЗМІ, Кирило Шевченко у своїй діяльності часто прикривається іменем мера Києва Віталія Кличка, з яким нібито підтримує дружні відносини. Зокрема, раніше публікувалась інформація про кришування Шевченком незаконної торгівлі в підземних переходах міста та рейдерське захоплення Федерації боксу України.

Втім, Володимир Мікуленко, незважаючи на отримані ним скарги на Шевченко Кирила з боку іноземних інвесторів, в тому числі щодо залякування їх представника в Києві, впевнений, що, скоріше за все, ці чутки поширює сам Шевченко, щоб надати своїй персоні ваги та авторитету, і тим самим дискредитує київського міського голову.

«Скажімо так, я прикладав і прикладаю зусиль, щоб переконати іноземних інвесторів в тому, що Віталій Кличко будь-яким чином не причетний до кримінальних злочинів, вчинених Шевченком Кирилом спільно з Грекулом Ростиславом. Я переконаний, що Віталій Володимирович не в курсі всієї цієї історії з рейдерським захопленням землі, електричної потужності та керівництва ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», ТОВ «Рівер Холдинг» та ТОВ «ПРОЗРІННЯ» і не має будь-якого відношення до приховання правоохоронними органами України встановлених кримінальних злочинів вчинених Шевченком. Я впевнений, Шевченко маніпулює свідомістю ошуканих ним людей посилаючись на свої тісні зв’язки з мером міста Києва, для створення психологічного тиску на потерпілих», - запевняє Мікуленко.

Журналісти зі своїх анонімних джерел отримали запис розмови Мікуленко Володимира з представником швейцарських інвесторів. На запитання журналіста, Мікуленко підтверджує автентичність запису розмови: «Так, дійсно, це запис моєї розмови з представником родини Марка Річі, що вкладали гроші в проект «River Side, яких ошукав Шевченко Кирило», - каже Мікуленко. Із запису стає цілком зрозуміло, що Ростислав Грекул не є їхньою уповноваженою особою, та в жодному разі не представляє інтереси інвесторів. Крім того, представник швейцарців, підтвердив, що на його адресу від Кирила Шевченка неодноразову надходили погрози фізичної розправи.

«Це бандитське угруповання, вони не бояться ані мера, ані кого іншого. Кирило (Шевченко – ред.) всім казав, що може вбити, зарізати і так далі», - заявив представник інвестора.

На його думку, зараз багато інвесторів побоюються виділяти кошти, зокрема, на відбудову України після війни, оскільки в нашій країні продовжують діяти мафіозні структури на кшталт угруповання Кирила Шевченка. Саме це в поєднанні з корупцією, за словами представника швейцарської компанії, і є тим чинником, який найбільше заважає вступу України до Європейського Союзу.

Разом з тим, група швейцарських компаній – інвесторів проекту «River Side», виражає надію, що враховуючи позицію мера Києва Віталія Кличка, який, на їхню думку, зацікавлений у справедливому вирішення питання, а також роботу правоохоронних органів та судової системи, вкрадені гроші та майно все ж таки будуть повернуті законним власникам.

Так мав виглядати River Side згідно до проекту, на який швейцарські інвестори виділили 40 млн доларів ще у 2012 році.

Так виглядає це місце зараз, у 2023 році (фото Google-мапи)

Якщо ж повернутись до деталей самої схеми захоплення землі, то Володимир Мікуленко зазначає, що у 2019 році Кирило Шевченко разом із спільниками – Ростиславом Грекулом, Дмитро Караученком, Віталієм Куликом та іншими розробили схему із незаконного заволодіння майном, а саме – компаніями, землею, грошовими коштами та навіть електроенергетичними потужностями, що належали проекту «River Side».

Реалізацію цієї схеми, за словами Мікуленка, угруповання Кирила Шевченка проводило у кілька етапів.

Спочатку, у січні 2020 року, Шевченко через свого спільника Віталія Кулика, від імені директора ТОВ «Рівер Гарден» вчинив дії з рейдерського захоплення права на електричну потужність 2,5 мВт, що належало ТОВ «Б.М.К.-Білдінг». Для цього Кулик використав подроблені витяги з державного реєстру та документи з підробленим підписом Володимира Мікуленка, історичного директора ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» з подальшим протиправною реєстрацію права на цю потужність за ТОВ «Рівер Гарден».

Далі Кирило Шевченко спільно з Ростиславом Геркулом привласнили земельні ділянки на березі Десни неподалік селища Осещина, на яких, власне і мало бути збудоване котеджне містечко. Зокрема, в листопаді 2020 року - Шевченко К.В., Кулик В.О., Смертенко С.Я. спільно з іншими учасниками ОЗГ, з використанням підроблених документів нотаріуса КМНО Каплун Ю.В. протиправно заволоділи корпоративними правами ТОВ «Прозріння». Тоді ж Шевченко за участю інших осіб вчинив розтрату земельної ділянки площею 1,9627 га, що належала ТОВ «Вишгород Інвест Плюс», використовуючи своє службове становище, без згоди учасника Товариства Мікуленко В.О., в наслідок чого Шевченко К.В. отримав готівкою понад 1,5 млн дол США, а підприємству ТОВ «Вишгород Інвест Плюс» і учаснику Мікуленку В.О. завдав збитків в особливо великих розмірах.

В грудні того ж року Шевченко та Грекул (через близьку родичку та інших пов’язаних з ними осіб), внаслідок використання підроблених документів, протиправно і безоплатно набули у власність земельні ділянки загальною площею 36,05 га належні юридичним особам ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» та ТОВ «Прозріння», після чого спільно з нотаріусом КМНО Ігнатовим Д.В., використовуючи доручення від не існуючої (ліквідованої) кіпрської компанії КОНОФІКС ЛІМІТЕД , яке було підроблене в частині терміну його дії і за змістом не надавало будь-яких повноважень, вчинили рейдерське захоплення керівництва ТОВ «Рівер Холдинг», ТОВ «Б.М.К.-Білдінг».

В лютому 2021 року Кирило Шевченко та Віталій Кулик захоплюють керівництво ТОВ «Рівер Парк» із заміною юридичної адреси на адресу, за якою розташована ТОВ «Рівер Гарден» та ТОВ «Перша Будівельна Інвестиційна Компанія» власниками яких значиться Грекул Р.В. та Караученко Д.Г. Призначення Віталія Кулика на посаду керівника ТОВ «Рівер Парк» відбулось без згоди Мікуленко В.О., якому належить частка ТОВ «Рівер Парк» в розмірі 49,25%. Внаслідок таких дій, Грекул, Кулик та Шевченко захопили та встановили контроль на лісові земельні ділянки загальною площею понад 9 га, що є суміжними до рейдерські захоплених зазначеними особами в грудні 2020 земельних ділянок ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» та ТОВ «Прозріння», що розташовані в прибережній захисній смузі річки Десна.

У квітні 2021 року Шевченко за участю Кулика подають компанії ТОВ «Рівер Холдинг» та ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» на самоліквідацію. А в грудні того ж року штучно створюють кредиторську заборгованість ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» перед адвокатом Коваль Вікторією Борисівною на суму 500 тис. грн., на підставі чого розпочата процедуру де-факто фіктивного банкрутства ТОВ «Б.М.К.-Білдінг».

При цьому в той же час Шевченко розгорнув рекламну кампанію з продажу захопленої землі. Проект він перейменував на «Рівер Гарден». На сайті https://rivergarden.com.ua і зараз можна придбати фактично вкрадену землю яка, при цьому перебуває під арештом межах слідства за кримінальним провадженням №12020100100007369.

Цікаво, що оригінальний ролик проекту «River Side» було викладено на YouTube за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=oJs5RR5bvvs ще у 2014 році. Натомість після рейдерського захоплення, ОПГ Кирила Шевченка створило перероблений ролик, змінивши  назву проекту на «River Garden», та виклала його за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=Pd3m3FrEXQA.

Крім того, Кирило Шевченко здійснив незаконну забудову, зокрема огорожу рейдерські захоплених земельних ділянок, в тому числі в межах прибережної захисної смуги 6.1179 га (кадастровий номер 3221888800:38:140:0920), та 3.189 га (кадастровий номер  3221888800:38:140:0921).

За намагання відновити справедливість та повернути гроші швейцарським інвесторам, інтереси яких він представляє, Володимир Мікуленко сам став фігурантом кримінальної справи за ніби то незаконне привласнення майна.

«Вражає зухвалість самого Шевченко Кирила, який спільно з Грекулом Р.В. протиправно заволоділи земельними ділянками загальною площею 36,5015 га і за заявою самого Шевченко Кирила порушили проти мене замовну кримінальну справу, в якій Шевченко Кирило рахується потерпілою особою, в якій звинувачують мене нібито у розтраті земельних ділянок 36,5015 га, якими фактично володіє сам Шевченко і Грекул. Шевченко К. В., який протиправно та безоплатно набув собі у власність земельну ділянку кадастровий номер 3221888800:38:140:1113 площею 7,5088 га, звинувачує мене в її розтраті», - говорить Мікуленко.

Спираючись на інформацію, передану Володимиром Мікуленком, а також на відкриті джерела, можна встановити такі факти щодо цієї справи:

  • ТОВ «Рівер Гарден» ніколи не набувало права власності на зазначені в Додатковій угоді земельні ділянки належні ТОВ «Б.М.К.-Білдінг»;
  • Перевіривши відкриті джерела (реєстри Міністерства юстиції, сайт НАЗК в розділі «декларації») вказані відомості, що містяться у поданих ТОВ «Рівер Гарден» витягах, було з’ясовано, що вони є явно підлобними.

На прикладі витягу поданого щодо земельної ділянки з кадастровим номером 3221888800:38:140:0567 (на якій розміщено ЗТП №1504) можна встановити, що за номером запису йде мова про інше речове право – 34448134 в реєстрі Речових прав на нерухоме майно містяться відомості про право оренди зовсім іншої земельної ділянки, яка розташована на території Запорізької області, Токмацький район, та іншими даними орендаря - Фермерське господарство «БРАТ», код ЄДРПОУ 31260833;

Крім того, реєстраційний номер заяви, за якою було сформовано вказаний витяг, є номером заяви іншої особи щодо іншого об’єкта. В реєстрах нерухомого майна також відсутні будь-які відомості за критерієм пошуку «Реєстраційний  номер об’єкта нерухомого майна: 1968459611365», по суті це просто набір випадкових цифр.

Згідно відкритих даних сайту НАЗК – державний реєстратор Бартко Т.М., працювала державним реєстратором не у КП «ПРІОРИТЕТ», а у Першотравенській сільській раді Обухівського району Київської області, тобто фактично не мала права здійснювати реєстраційні дії.

З інформаційної довідки з Реєстру речових прав на нерухоме майно щодо всіх реєстраційних дій, проведених по відношенню до вказаних земельних ділянок, вбачається, що відносно них ніколи не реєструвалося право оренди, сторонами якого були ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» та ТОВ «Рівер Гарден».

Володимир Мікуленко як директор ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», ніколи не підписував зазначену Додаткову угоду, його підпис було підроблено, про що свідчить Висновок експертів за результатами проведення судової почеркознавчої експертизи складений КНДІСЕ від 29.07.2021 року за номером №20728/20729/21-32. Мікуленко не був знайомим і ніколи в житті не зустрічався з Куликом В.О., який підписав зазначену Додаткову угоду, свідомо використавши підроблений підпис Мікуленка та свідомо ввів в оману ПрАТ «Київобленерго» про набуття ТОВ «Рівер Гарден» права власності не земельні ділянки ТОВ «Б.М.К.-Білдінг».

Згідно з відкритими реєстраційними даними власниками ТОВ «Рівер Гарден» є громадяни України Грекул Ростислав Володимирович та Караученко Дмитро Георгійович, які не тільки протиправно заволоділи електричною потужністю ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», а ще згодом спільно із Кирилом Шевченко та іншими фізичними особами, учасниками злочинної групи, безоплатно набули право власності на 36 га землі, що раніше належала ТОВ «Б.М.К.-Білдінг» та була продана ТОВ «ПРОЗРІННЯ» на законних підставах..

З інтернет джерел відомо, що ТОВ «Рівер Гарден» пропонує до продажу не належні йому земельні ділянки, та які перебувають під арештом за Ухвалою господарського суду по справі 908/1487/21 (908/1624/21) від 08.06.2021 року, право власності на які протиправно набули Кирило Шевченко, Караученко, та родичі Грекула.

На підставі цих фактів Володимир Мікуленко, подав заяву до Господарського суду Дніпропетровської області про відкриття провадження у справі про банкротство. Із заявою до суду він звернувся з метою запобігання протиправної ліквідації Шевченком К.В. компаній ТОВ «Б.М.К.-Білдінг», з метою законного відновлення прав фізичних і юридичних осіб по відношенню до ТОВ «Б.М.К.-Білдінг».

Зрештою, вся ця історія з обкраданням швейцарських інвесторів лише погіршує імідж України, як країни, відкритої для інвестицій. Фігура ж Шевченка і пов’язані з ним скандали також не робить користі нашій країні на міжнародній арені. Адже Кирило Шевченко відомий не тільки рейдерським заволодінням землею, а й багатьма іншими своїми походеньками, при цьому він старається прикритись іменем мера Києва Віталія Кличка, якого тим самим дискредитує. На початку року Шевченко, не дивлячись на всі заборони воєнного стану, виїхав через державний кордон України до Чорногорії.