20:31 / 28.07.2023 Политика

Президент відхилив пропозицію виділити кошти на музей Голодомору

Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради закон про виділення додаткових 573,9 млн грн на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду з пропозиціями, таким чином по суті ветувавши його.

Відповідно до даних на сайті парламенту України у картці законопроєкту 27 липня його повернуто до парламенту «з пропозиціями глави держави», але текст пропозицій на разі відсутній у супровідних документах до закону. 

Верховна Рада проголосувала за виділення додаткових 573,9 млн грн на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду 13 липня. Законопроєкт за основу та в цілому підтримали 312 народних депутатів на пленарному засіданні. На платформі цього музею заплановані основні офіційні заходи до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 рр.

Нагадаємо, Національний музей Голодомору-геноциду почали будувати у 2008. У 2010 році для відвідувачів відкрили першу частину – меморіал, а друга частина має бути власне музеєм. Будівництво другої черги музею розпочали у 2017 році та мали завершити у 2023 році, до 90-ї річниці трагедії, однак проєкт зупинили через війну.

У приміщенні майбутнього музею будуть розташовані зали з постійними експозиціями та змінною експозицією, три конференц-зали, науково-методичний центр, великі фондові сховища, бібліотеки, освітні класи, екскурсійне бюро, медпункт, кафе та гардеробна.

Підготувала: Ніна Петрович