13:15 / 19.07.2023 Политика

Президент ПАР заявив, що арешт путіна на саміті БРІКС – це оголошення війни рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент Південно-Африканської Республіки (ПАР) Сиріл Рамафоса вважає, що арешт президента росії володимира путіна на саміті БРІКС означатиме оголошення війни росії та, на його думку, це безрозсудний крок. Про це пише видання News24.

"Це було б безрозсудним, неконституційним і незаконним використанням повноважень, наданих уряду, оголосити війну росії шляхом арешту президента путіна", – заявив він у Високому суді Гаутенга.

Він наголосив, що для ПАР вступати у війну з росією — це несумісний ризик.

"Я маю конституційні зобовʼязання захищати національний суверенітет, мир і безпеку республіки, а також поважати, захищати, заохочувати і виконувати права народу республіки на життя, безпеку та захист, серед інших прав у Біллі про права", — додав Рамафоса.

Водночас він не хотів, щоб громадськість дізналася про цю заяву. Однак суд не погодився із твердженнями президента про те, що потрібно зберегти його свідчення в таємниці "заради конфіденційності взаємодії з Міжнародним кримінальним судом щодо арешту путіна".

Високий суд ПАР прийняв це рішення у відповідь на вимогу прокуратури вжити всіх необхідних заходів для арешту путіна і передачі його МКС.

BAGNET нагадує, що раніше у Південній Африці заявили, що російський диктатор володимир путін ще офіційно не підтвердив, що приїде на саміт БРІКС.

Підготував: Сергій Дага