11:02 / 19.06.2023 Политика

Україна може отримати сучасні танки від Ізраїлю

Фото: Merkava Mark 2/3/GettyImages/Global Images Ukraine

Ізраїль працює над угодою, яка передбачає продаж танків Merkava Mark 2/3 Польщі та Україні. Про це пише видання Walla, посилаючись на польських військових експертів.

За словами журналістів, Ізраїль під тиском США погодився продати свої танки Merkava Mark 2/3 двом європейським країнам. Йдеться про Польщу та Україну.

На цьому етапі поки що немає готовності до угоди. Один із польських військових експертів стверджує, що танки призначені саме для Польщі та України.

"Україна має танки і БТРи, але вона готується до війни, яка триває, і намагається зібрати сили для бойових дій до кінця 2024 року", - цитує видання співрозмовника.

Експерт не виключає, що перед продажем танки Merkava Mark можуть пройти модернізацію - або на території Ізраїлю, або в партнерстві з польськими оборонними компаніями, які мають подібний потенціал.

Видання окремо зазначає, що Єрусалим погодився продати свою бронетехніку під впливом США.

"Після початку війни в Європі кілька країн виявили інтерес до закупівлі старих танків Merkava з надлишків ЦАХАЛу, які були списані багато років тому. Контакти ще не досягли угоди і ще не схвалені Міністерством безпеки та/або зацікавленими країнами", - передає видання відповідь Міноборони Ізраїлю.

Підготував: Сергій Дага