13:53 / 06.06.2023 Политика

У Гаазі стартують слухання "Україна проти росії": що відомо

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На тлі того, як Україні запропонували "індонезійський" мирний план, у Міжнародному суді в Гаазі з 6 по 14 червня відбудуться перші слухання у справі про порушення Росією міжнародних конвенцій, повномасштабне вторгнення в Україну та низку воєнних злочинів проти цивільного населення.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

"6 та 12 червня виступає юридична команда України, 8 та 14 червня – Російської Федерації. Під час слухань сторони концентровано представлять свою позицію, викладену в ході тривалої стадії обміну письмовими документами, яка розпочалася у червні 2018 року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що влітку 2014 року МЗС України офіційно повідомило РФ про порушення Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Протягом 2014-2016 років відбулося 8 раундів двосторонніх переговорів, було направлено близько 80 дипломатичних нот за фактами порушень та їх кваліфікації щодо конвенцій.

"За результатами цих зусиль Україна прийшла до висновку про неможливість вирішити суперечку шляхом переговорів", - зазначено в повідомленні.

Підготував: Сергій Дага