13:15 / 06.06.2023 Политика

Винищувачі F-16 під час контрнаступу не залучатимуть, – Резніков

Фото: defence-ua.com

Під час українського контрнаступу не використовуватимуть винищувачі F-16, але пустять в дію всі наземні озброєння. Про це в інтерв’ю NHK сказав міністр оборони Олексій Резніков.

На запитання про винищувачі F-16, які давно прагне отримати Україна, Резніков відповів, що вони не змінять ситуацію цього літа.

Деякі країни Заходу займаються підготовкою чи запропонували підготувати українських льотчиків для пілотування цих винищувачів.

Резніков зазначив, що для підготовки українських льотчиків знадобиться час, а Україна також має домовитися з партнерами про забезпечення інженерів і технічного персоналу, які зможуть займатися техобслуговуванням та ремонтом цих літаків.

Він додав, що Україна буде готова розмістити F-16 восени чи взимку.

Раніше BAGNET повідомляв, що передача Україні винищувачів F-16 у кращому випадку може тривати кілька місяців. Про це заявив міністр Військово-повітряних сил США Френк Кендалл.

Він зазначив, що це все ще порівняно короткі терміни, оскільки зазвичай потрібно понад 2 роки, щоб навчити нового американського пілота роботи з таким літаком.

Додамо, що до "коаліції винищувачів" не зможе долучитись Іспанія через відсутність F-16 на власному озброєнні.

Попри це, за словами глави іспанського Міноборони Маргарити Роблес, Іспанія "повністю й однозначно підтримує Україну в межах своїх можливостей".

Підготував: Сергій Дага