18:51 / 31.05.2023 Политика

Люстрований прокурор отримав роботу на Одещині

Фото: Facebook Олега Кіпера

Зеленський підписав указ про призначення Олега Кіпера на посаду голови Одеської обласної військової адміністрації.

У ЗМІ одразу згадали, що за часів президентства Януковича той працював у Генпрокуратурі, але після Революції Гідності був люстрований, а згодом потрапив у низку скандалів.

Раніше Кіпер був очільником Київської міської прокуратури.

Коротка біографія

– Олег Кіпер народився у 1980 році у селі Тимкове Одеської області. У 2002 році закінчив Одеську національну юридичну академію.
– На останньому році навчання Кіпер почав працювати в органах прокуратури.
– Обіймав посаду слідчого Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, потім був прокурором відділу.
– Працював у прокуратурі Івано-Франківської області.
– Після цього його призначили заступником начальника управління – начальника відділу Генеральної прокуратури України.

Чим відзначився і де “засвітився”

За даними журналістського розслідування “Схем”, Олег Кіпер на новорічно-різдвяні свята їздив у відпустку за кордон, де загалом провів 10 днів. Він виїхав з України 29 грудня 2022-го року через кордон з Польщею та повернувся 8 січня 2023-го.

При цьому “Схеми” встановили, що на момент публікації свого розслідування офіційні органи РФ обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва Ірини Кіпер як дійсний. Також, використовуючи дані паспорта, на офіційному сайті Федеральної податкової служби Росії журналісти знайшли її індивідуальний номер платника податків.

Тим часом народний депутат з фракції “Європейська Солідарність” Володимир Ар’єв вважає справу проти його доньки, депутатки Київради Ярини Ар’євої, через минулорічну ДТП політичною помстою з боку влади, звинувативши Олега Кіпера у дискредитації політичних опонентів.

“Прокуратура Києва, очільник якої Олег Кіпер не раз відвідував росію після 2014 року, маніпулятивно видала на публіку тригери: депутат-ДТП-наркотики. Бо хто ж буде розбиратись у деталях і протиріччях? Метою є дискредитація”, – переконаний Ар’єв.

Крім того, у липні 2022 року на посаду генпрокурора розглядали кандидатуру колишнього позаштатного радника голови Офісу президента Андрія Єрмака, Олега Кіпера, якого раніше було люстровано.

Як повідомляв “Прямий”, Олег Кіпер за часів президентства Віктора Януковича працював заступником начальника слідчого управління Генеральної прокуратури України. Після Революції Гідності Олег Кіпер був люстрований.

Але у вересні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду, вважаючи, що люстрація його була безпідставною, а причетність до узурпації влади Віктором Януковичем – не встановлена. А 27 липня 2020 року Олег Кіпер очолив прокуратуру міста Києва.

Також у 2021 році повідомлялося, що керівник Офісу Зеленського Андрій Єрмак просуває на посаду Генерального прокурора свою людину – керівника прокуратури Києва Олега Кіпера.

Тоді нардеп Гео Лерос розповідав, що саме Олегу Кіперу поставили завдання сфабрикувати підозру на незручного для влади нардепа, який викриває корупцію та незаконні оборудки Зеленського і його оточення.

Підготувала: Ніна Петрович