12:37 / 20.04.2023 Политика

Орбан відмовився підтримувати арешт путіна для суду в Гаазі

Фото: ua.depositphotos.com

Угорська партія влади "Фідес" у середу провалила проєкт резолюції, яка б закликала арештувати президента росії володимира путіна в межах ордеру, виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС).

Про це на пресконференції в середу оголосила Агнес Вадаї – заступниця голови партії "Демократична коаліція", яка ініціювала резолюцію.

За словами Вадаї, угорський уряд раніше казав, що не зможе арештувати путіна, бо хоч і ратифікував Римський статут МКС, але не впровадив його в національне законодавство. Але саме цю пропозицію і відхилила партія "Фідес".

"Цілком очевидно, що Віктор Орбан служить володимиру путіну і не дозволить заарештувати російського президента, якщо той приїде до Угорщини. Він служить путіну, купуючи у нього російський газ за дуже високою ціною", – наголосила політикиня.

Вадаї додала, що "Орбана цікавить путін і прибуток", а не доля українських дітей, викрадених росією – і саме тому в парламентському комітеті у закордонних справах "Фідес", хоча і говорив про мир, відхилив резолюцію.

BAGNET нагадує, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт російського диктатора володимира путіна та російського дитячого омбудсмена марії львової-бєлової за депортацію дітей з тимчасово окупованих територій України.

Рішення суду Гааги визнають 123 країни світу, отже відтепер путін не зможе їх відвідати. А якщо наважиться, диктатора можуть арештувати.

У МКС наголосили на важливості ордеру і зазначили, що Україна може оперувати цим рішенням у своїх відносинах із країнами, що визнають рішення суду.

Конституційний суд Вірменії визнав юрисдикцію Гаазького суду. Там підтримали ордер на арешт володимира путіна.

Підготував: Сергій Дага