21:12 / 26.01.2023 Политика

Шуляк повідомила, що Зеленський не підписав скандальний закон про будівництво

Голова партії "Слуга народу" та Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк повідомила в коментарі LB.ua, що чекає на підписання закону про містобудування президентом. Скандальний закон досі не підписаний, хоча був проголосований в цілому ще 13 грудня минулого року.

"Наразі закон (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності) знаходиться на підписі у Президента. Інформація щодо строків його підписання відсутня", - сказала вона.

Шуляк зазначила, що ще надсилала запит до Офісу прездента щодо підписання закону.

Вона також пояснила, що наразі має підписати закон президент, а після цього документ публікується в "Голосі України" та набирає чинності відповідно до зазначених в ньому термінів. Спікер парламенту не має таких повноважень.

"Конституція України не передбачає повноважень Голови Верховної Ради України щодо підписання закону замість Президента України у цьому випадку. При цьому Конституція України (частина четверта статті 94) передбачає лише один випадок, коли Голова Верховної Ради України може підписати прийнятий закон замість Президента України, а саме: у разі якщо Президент України протягом десяти днів не підписав закон після подолання вето, такий закон підписується Головою Верховної Ради України та офіційно оприлюднюється", - пояснила Шуляк.

Підготувала: Ніна Петрович