09:33 / 23.01.2023 Политика

Оборонний скандал чи дезінформація РФ ?!

Щодо скандалу навколо Міноборони свою думку висловила голова політичної партії Національна платформа, політтехнолог, партнер компанії SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко.

Протягом останніх двох днів я чимало прочитала різних реакцій на «злив» у пресу історії про буцімто завищені ціни на постачання продуктів для військових. Тема безумовно викликала резонанс. Утім, у мене виникли одразу кільказапитань відносно релевантності претензій ЗМІ до Міноборони тому, що є насправді. Адже ключовий посил, з яким вийшли до суспільства журналісти – про те, що чиновники буцімто завищують ціни на продукти для військових – не є незаперечним.  

Але для початку треба задати інше питання: звідки у журналістів з’явилися ці контракти? Адже це закрита інформація. Більш того, є певні підстави стверджувати, що «злив» документів зараз міг статися невипадково. Рівно тиждень тому, ДБР разом з СБУ взялася за перевірки однієї великої фірми на Дніпропетровщині, яка разом з деякими командирами частин банально не довозила у військові частини потрібну кількість продуктів. В результаті було проведено 70 обшуків, все йде до серйозних наслідків для багатьох людей.

Власне, виникає друге питання – чи не міг цей «злив» бути пов'язаний з бажанням відволікти увагу? Насправді, цілком. Адже тема про те, що завищення цін на продуктів – вдалий фінт, який може приховати реальних злочинців.

У мене є й інша версія появи документів у деяких журналістів цих документів. Але нехай цим краще займається СБУ – тим паче, Міністерство оборони звернулося до служби з приводу цього питання.

А тепер повернемося до ціноутворення продуктів, про які так гучно розповідають журналісти. До речі, звичайні люди, мабуть, не в курсі, що на кожного нашого солдату щоденно виділяється продуктів на 145 гривень 80 копійок, а в номенклатурі міститься 450 назв продуктів. Тут треба зрозуміти, що насправді в ціну продуктів, яку бачить людина в таблиці, входять а) податки, які не скасовані для компанії-постачальників, і які суттєво підвищують ціну продуктів; б) логістичні витрати, які в рази зросли за рік через зростання цін на паливо, а також через той факт, що більшість наших військових тепер перебувають на фронті, а туди треба довезти продукти; в) інфляція, яка не збирається нікуди зникати. Також варто згадати і про зміни в курсі валют, а не треба забувати, що значна кількість продуктів, які споживають наші військові – закордонного походження.

Авжеж, за можливими порушеннями в системі поставок продовольства в армію необхідно слідкувати. Більш того, наші правоохоронні органи цим активно займаються. Але бажання деяких журналістів влаштувати скандал, не може не викликати осуд. Адже зараз, під час війни, влаштовувати публічні срачі є абсолютно недоречною, якщо не сказати – злочинною ідеєю. Адже зараз потрібна Соборність, а не спроби нас розколоти, кинувши тінь на армію і ті структури, які допомагають нашим військовим нищити російським загарбників на нашій землі.