21:09 / 13.12.2022 Политика

Сьогодні суддя Вовк залишився без свого суду

Верховна Рада України ліквідувала Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК), натомість має бути утворено Київський міський адміністративний суд. Там уже назвали це рішення неконституційним.

"Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект №5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду. Таке рішення не відповідає положенням Конституції України, положенням процесуального законодавства та вимогам воєнного часу", - йдеться у заяві, оприлюдненій пресслужбою відомства.

В ОАСК вважають, що "десятки тисяч справ, які перебувають на сьогодні в провадженні суду, буде передано спочатку до Київського окружного адміністративного суду, а потім до Київського міського окружного адміністративного суду". І щоразу провадження розпочинатимуть спочатку.

"Судді і працівники апарату суду будуть діяти відповідно до приписів Конституції та профільного законодавства", - йдеться у заяві.

Як відомо, проти голови суду Павла Вовка в США нещодавно застосували санкції через вимагання хабара в обмін на втручання в судові справи. Справа з підозрами Вовка і його заступника Євгена Аблова та судді Погрібніченка тягнеться ще з 2019 року, коли опублікували так звані плівки Вовка. Фраза "Шеф, давайте что-то учудим" з вуст Аблова стала крилатою.

Сам суд є скандально відомим своїми одіозними рішеннями. Саме в ОАСК подавали позови щодо відновлення на посаді втікача Януковича. Журналісти "Схем" вважають, що деякі судді ОАСК могли бути задіяні в сценарії Кремля з "поновленням" колишнього президента.

Підготувала: Ніна Петрович