06:36 / 19.07.2022 Политика

Швейцарія відмовилась лікувати поранених українських бійців

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Швейцарія відмовилася лікувати українських бійців, які була поранені на війні. Причиною такого рішення став нейтралітет країни, повідомляє Swiss Info.

Запит на допомогу українським військовим зробив підрозділ НАТО - Євроатлантичний координаційний центр реагування на стихійні лиха. Фахівці цієї структури займаються евакуацією поранених українців на міжнародному рівні.

Прохання НАТО розглядали медична служба Швейцарії, Федеральне управління громадської охорони здоровʼя та Федеральний департамент закордонних справ. Швейцарські посадовці провели розслідування, але через три тижні відхилили запит НАТО з "юридичних та практичних причин".

Швейцарія побоюється, що лікування поранених українських солдатів буде суперечити її статусу нейтральної держави.

Відомо, що Швейцарія у своїй відповіді посилається на Женевські конвенції 1949 року, які містять спеціальне роз'яснення для нейтральних держав.

Згідно з статтею 37 Першої Женевської конвенції нейтральна країна може опікуватися пораненими солдатами воюючих країн. Але у такому випадку Швейцарія повинна подбати про те, щоб постраждалі після одужання "більше не могли брати участь у бойових діях".

Зазначається, що Швейцарія могла б запобігти поверненню українців на війну, інтернувавши їх (оселивши на своїй території). Водночас Берн заявив, що буде продовжувати надавати Україні гуманітарну допомогу.

Підготував: Сергій Дага