00:01 / 12.05.2022 Политика

Польща і Словаччина мають намір допомогти Україні вступити до ЄС

Польща і Словаччина планують спільними зусиллями переконувати надати Україні статус кандидата на членство у ЄС ті країни блоку, які зараз вагаються щодо цього. 

Як повідомляє ЄП, про це на спільній пресконференції у Братиславі заявили президентка Словаччини Зузанна Чапутова і президент Польщі Анджей Дуда.

"Це важливо для майбутнього Європи та для миру у Європі. Це не означає автоматично повноправного членства - звісно, для цього потрібно буде відповідати низці критеріїв. Але ми вважаємо, що надання статусу кандидата є природним жестом у тій складній ситуації, в якій зараз опинилася Україна", - цитує Чапутову німецьке Spiegel.

Анджей Дуда у своїй промові зауважив, що українці зараз захищають не лише свою країну, але й найближчих сусідів від імперських амбіцій сучасної Росії, пише PAP.

"Ми знаємо, що зараз для українського суспільства дуже важливо відчувати, що на Заході їх приймають. Саме тому надання Україні статусу країни-кандидата на членство у ЄС настільки важливе…Ми не маємо сумніву, що Україна має отримати цей статус якнайшвидше, і ми спробуємо переконати колег", - зазначив Анджей Дуда.

Підготувала: Ніна Петрович