10:03 / 27.12.2021 Политика

Микола Тищенко і Володимир Бугров: черговий корупційний скандал у КНУ ім. Тараса Шевченка

Київський національний університет імені Тараса Шевченка є не лише одним із знаних провідних закладів вищої освіти в Україні, а й об’єктом корупційних бажань відомих політиків і бізнесменів. Не оминув своєю увагою КНУ відомий народний депутат і скандаліст Микола Тищенко, який вже давно ввійшов у корупційну змову з  червоним ректором Володимиром Бугровим з метою спільного отримання корупційних прибутків і «кришування» злочинної діяльності ректора КНУ. Що ж могло так зацікавити у сфері вищої освіти і безпосередньо у КНУ відомого «рєшалу» Миколу Тищенка, який себе позиціонує найближчим другом і побратимом Президента України Володимира Зеленського та кумом його Офісу Андрієм Єрмаком?

Підвалини міцної дружби між горе-ректором Бугровим і знаним політиком-ресторатором скандалістом Тищенком заклалися ще під час виборчої кампанії ректора КНУ. Саме тоді Бугров, розуміючи, що без додаткового потужного втручання  знаних лобістів від влади він не зможе заволодіти такою бажаною посадою ректора, звернувся до Тищенка про таку необхідну йому підтримку. Микола Тищенко, запевнив Бугров у своїй всесильності і  абсолютному впливі на Президента України, керівництво його Офісу, профільного Міністерства (МОН України) і профільного комітету ВРУ (Комітету з питань освіти, науки та інновацій), зажадав в обмін, як ви думаєте що? Ні, не докторську чи кандидатську дисертацію, як Ківа, а банально – ласому частину університетського майна. Бугров заради досягнення своєї мрії стати ректором погодився, а Тищенко розпочав на початку 2021 року виконувати свою частину злочинної угоди.

Так як Бугрову вже декілька разів не вдавалося набрати достатню кількість голосів виборців, він ініціював, а Тищенко через нинішнього  Голову Верховної Ради України Руслана Стефанчука реалізував таке необхідне для перемоги Бугрова внесення змін у Закон України «Про вищу освіту». Як кажуть в освітянських колах і серед університетських працівників,  саме «поправка Бугрова» дала йому змогу пройти другий тур виборчих перегонів і стати ректором КНУ. Можливо, корупційні бажання двох друзів реалізувалися б швидше, якби один з них, Бугров, постійно, разом з своєю креативною командою, не потрапляв через свою непрофесійність і некомпетентність у корупційні скандали, які вже за часи його ректорства стали традицією КНУ.

Спочатку Бугрову прийшлося долучити Тищенка, щоб вплинути на міністра Сергія Шкарлета для підписання контракту з дуже «лояльними», як для провідного ЗВО, показниками діяльності ректора KPI.

Потім, прикриття чергових скандалів через постійні масові «п’яні гуляння» червоного ректора Бугрова та мільйонні витрати державних коштів на поїздки у Дубаї. До речі, саме у Дубаях у жовтні 2021 року, на виставці Експо 2020 відбулася бізнес-зустріч Бугрова і Тищенка. Можемо лише здогадуватися, що саме обговорювали ці друзі по розкраданню державних коштів і майна, між собою. Хоча, деякою інформацією можемо поділитися. Тищенко, в обмін на постійну підтримку і закриття кримінальних справ проти Бугрову, попросив приміщення і землю Оптико-механічного коледжу КНУ та 3 га «золотої» університетської землі Коледжу геологорозвідувальних технологій на столичному Печерську. Окрім цього, ще є цікавий бізнес-проект по розкраданню університетської землі після нереалізованого збанкрутілим АКБ «Аркада» будівництва комплексу «Еврика». У цих бізнес-проектах, корупційні інтереси Бугрова і Тищенка пересіклися та поєдналися: Бугров, захищаючи лише свою ректорську посаду готовий зрадити інтересам розвитку університету і його людей, а Тищенко готовий «прикривати» злочини Бугрова в обмін на заволодіння університетським майном.

Бугрову ж продовжувало «нещастити» - для знищення свого попередника екс-ректора Губерського та його команди він «замовив» перевірку Державної аудиторської служби України (ДАСУ).  ДАСУ, починаючи з 29 вересня 2021 року проводить ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Ревізори ДАСУ, не зважаючи на тиск з боку Бугрова, професійно і принципово підійшли до виконання своїх обов’язків. На глибоке здивування корупціонера Бугрова та його поплічників, ревізори все ж таки знайшли порушень майже на 80 млн грн! і це всього лише за трохи більше ніж півроку його «успішного» керівництва провідним університетом України. Функціонування університету без затвердженого МОН України штатного розпису, невиправлені порушення законодавства у статуті КНУ, зловживання із зарахуванням/відрахуванням іноземних студентів, бездіяльність і службова недбалість в управлінні майном університету, організація для «власних» виконавців переговорних процедур і окремих тендерних закупівель тощо – це результати діяльності Бугрова на посаді ректора КНУ. Ревізори виписали протокол з відповідним штрафом Бугрову за перешкоджання проведення ревізії.

Не довго думаючи, і усвідомлюючи катастрофічні наслідки для нього особисто, він знову звертається з проханням про допомогу до вірного друга Тищенка – знову вплинути на міністра Сергія Шкарлета, щоб той підписав заднім числом штатний розпис і затвердив статут, який не відповідає чинному законодавству. І саме головне для Бугрова, який знаходиться на межі появи нових кримінальних справ і можливого розірвання контракту, Тищенко взявся «розрулити» ситуацію з ДАСУ. Наскільки мужності і сил вистачить голові ДАСУ Геннадію Плісу протистояти «всесильному» Тищенку? Ми це зрозуміємо у найближчі дні, після оприлюднення акту ревізії фінансово-господарської діяльності КНУ.

Сумно і прикро, що славетному КНУ імені Тараса Шевченка так не пощастило з його теперішнім керівником, який використовуючи свої амбітні корупційні плани, залучає до вирішення своїх особистих проблем корупціонерів з політики.

Хочеться передати бажання університетської громади КНУ Президенту України Володимиру Зеленському – захистіть нас від свавілля корупціонера Володимира Бугрова та його поплічника Миколи Тищенка!

Микола Тищенко та йому подібні – Геть руки від КНУ!!! UTILITAS HONOR ET GLORIA!!!