13:31 / 07.10.2021 Политика

“Національна платформа” Одарченко під Верховною Радою: боротьба ПРОТИ ЗАКРИТТЯ ШКІЛ ТА ЛІКАРЕНЬ триває

5 жовтня 2021 року партія “Національна платформа”, яку очолює Катерина Одарченко провела акцію на підтримку реалізації ініціатив тергромад ПРОТИ ЗАКРИТТЯ ШКІЛ ТА ЛІКАРЕНЬ - одного із найсерйозніших питань особливо для сільских громад. Закриття шкіл-ліцеїв унеможливить навчання дітей у старших класах, а скорочення лікарень означатиме утруднений доступ людей до закладів охорони здоров’я та отримання екстреної допомоги.

Наприклад, у Херсонській області до 2027 року, згідно з обласним управлінням освіти, із 291 школи-ліцею (10-11 (12) класи) залишать тільки 45. А на 18 громад півночи  Херсонщини тільки 10. Тобто близько 1 500 дітей  залишаться без реального доступу до повної середньої освіти. 

 

 

Що стосується кількості “опорних” лікарень, то до 2023 року планується залишити тільки 8 на більш між мільйонне населення області. І на 18 громад півночі лише 2 – у Бериславі та Новій Каховці. 

«Фактично людей залишають без можливості фахової та екстреної допомоги. А це пряме порушення конституційного права кожної людини на доступну та якісну медицину.- вважає Одарченко - Нажаль, така ситуація склалася не тільки у Херсонський області, а й по всім сільським регіонам України. І проблему потрібно вирішувати системно.»

Вирішувати проблему “Національна платформа” намагається через активизацію правового механізму місцевих ініціатив – це метод прямого народовладдя, коли громадяни вступають у прямий діалог з владою у захисті своїх інтересів. За таким механізмом у січні 2021 року “Національна платформа” спромоглася встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у багатоквартирних житлових будинка, Рівного, Київа та інших міст України. Унаслідок цього люди в наступний опалювальний сезон будуть платити до 40% менше за тепло.

Але в ситуації зі школами та лікарнями на Херсонщині, проблему тільки на місцевому рівні не вирішити, тому напередодні, 1 жовтня,  голова партії Катерина Одарченко звернулася до усіх політичних сил України, підтримати звернення до Кабінету Міністрів України “щодо КРИТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ НА ХЕРСОНЩИНІ З МАСОВИМ ЗАКРИТТЯМ ШКІЛ ТА ЛІКАРЕНЬ”.

Його підтримка представниками інших політичних сил, незалежно від їх політичної ідеології, забезпечить відповідне рішення Кабміну, по наданню статусу опорних ще двом лікарням Херсонської області та зміни у держбюджеті стосовно фінансування шкільної освіти.

“Національна платформа” переконана: незалежно від партійної приналежності політики, що зацікавлені у захисті прав людей на гідне медичне обслуговування та повну загальну середню освіту, підтримають місцеві ініціативи громад на центральному рівні.