09:59 / 10.04.2021 Политика

Санкціями РНБОУ підміняють неспроможність держорганів, — Ставнійчук

Рада національної безпеки і оборони намагається підмінити собою інституційну неспроможність державних органів, якими керують ті самі члени РНБОУ.

Так в інтерв’ю виданню "Закон і Бізнес" прокоментувала ухвалені за два останні місяці 5 рішень РНБОУ, що затверджені відповідними указами Президента, голова комітету НААУ з питань верховенства права, член Венеціанської комісії від України (2009—2014 рр.) Марина Ставнійчук.

"Усі ці рішення також стосуються і українських юридичних осіб та громадян. При чому, як стверджують фахівці, до прикладу, в інформаційній, кримінальній сферах, у митній справі, — дуже вибіркові і неаргументовані", — зауважила вона.

Оцінюючі "якість" закону "Про санкції", М.Ставнійчук, відзначила, що його "дух і буква" "мають абсолютно незбалансований між собою характер, не відповідають критеріям "юридичної визначеності" (legal certainty)".

Тобто не йдеться про передбачуваність, прогнозованість і послідовність у розумінні та застосуванні закону.

"Усе це разом дає підстави стверджувати, що закон "Про санкції" у його теперішньому вигляді створює можливості для зловживання повноваженнями тими посадовими особами, які ухвалюють рішення про санкції, забезпечують їх виконання, а також здійснюють контроль за виконанням ухвалених рішень", — зазначила голова комітету НААУ.

Також вона не виключає, що ще при ухваленні закону було бажання за цією юридичною невизначеністю приховати майбутнє політико-правове свавілля. "За таких умов не можна стверджувати, що будь-хто в нашій державі не потрапить під санкції", — підсумувала М.Ставнійчук.

Повний текст інтерв’ю М.Ставнійчук читайте у свіжому номері.

Закон і Бізнес