16:43 / 23.12.2020 Политика

Децентралізація по-золотоніськи: особливий погляд оновлених посадовців райради

Голова райради вважає реформу децентралізації - дурницею

Місцеві вибори 2020 року окрім своєї головної функції - традиційного волевиявлення українців - виконали іншу важливу місію. Фактично у жовтні країна перейшла до останнього етапу адміністративної реформи, підготовка до якої тривала декілька років. 

Основна новація, до якої слід звикнути провінції, - відсутність високого районного начальства як такого. Віднині усі суспільні, економічні та побутові проблеми - справа об'єднаних територіальних громад. Це - виборчі органи місцевого самоврядування, тому й відповідальність на місцевих мешканцях неабияка. 

Тимчасово утворені так звані укрупнені райони і відповідні районні ради депутатів, котрих також обирали 25 жовтня. Орган суто формальний, адже головна місія райрад - завершити до кінця процес децентралізації, сприяти проведенню інвентаризації та передачі об'єктів, що перебували у власності районів, до місцевих громад. Цю ж думку підтвердив нещодавно перший заступник Міністерства регіонального розвитку В'ячеслав Негода, на селекторній нараді 12 грудня,  наголосивши, що районні ради - це, по суті, ліквідаційні комісії. І чим швидше вони закінчать свою справу, тим краще буде для всіх 

Так в теорії виглядає на папері, але практика показує, що далеко не всюди новообрані владні мужі розуміють, що таке децентралізація. Та й навряд чи думають про хоч якусь користь для своїх громад. Яскравий приклад - новоутворений Золотоніський район. Тимчасова територіальна одиниця, що об'єднала в собі колишні Золотоніський, Чорнобаївський та Драбівський райони. Фактично - майже все Лівобережжя Черкащини. Саме тут розгорівся чималий скандал через нерозуміння ситуації, або ж небажання розуміти її з боку нових "районних очільників". 

Новим головою райради, згідно із волевиявленням новообраних депутатів, став небезвідомий місцевим Борис Євмина. Чиновник зі стажем, котрий примудрявся мати посади за будь-якої влади. Одна із останніх спроб виявилася не зовсім вдалою - із посади головного архітектора області його вигнали навіть за правління тодішнього губернатора-регіонала Тулуба.

Дивувати новий "начальник" почав відразу, призначивши одразу трьох заступників для своєї дуже непростої посади. Для прикладу, голова Черкаської райради, котра найбільш населена в області і має найбільшу територію, призначив... лише одного.

Чи то призначення запаморочило голову новообраних керівників, чи намір виважений, але на діяльність апарату ради на наступний рік буде виділено 14 мільйонів гривень. Логічне питання - а чим же будуть займатися голова, три заступники і штат, який треба профінансувати на таку суму?

Відповідь на поверхні: питання майнові. Повертаючись до суті адміністративної реформи, висновок робимо невтішний - в Золотоноші дуже поверхнево розуміють її. Якщо усі об'єкти у власності екс-Чорнобаївської та Драбівської РДА успішно передаються громадам, то Золотоноша - місто привабливе і особливе. Привабливе для обгрунтування таких колосальних витрат на апарат ради. Адже її керівник Борис Євмина вперто не має намірів передавати місцевим громадам районний будинок культури, стадіон та опорну лікарню. Ще й трохи цинізму на десерт - посадовець тепер наголошує, що локальні громади мають спільно виділяти кошти райраді на фінансування цих об'єктів. 14 мільйонів державних коштів мабуть недостатньо. Апарат має працювати. До того ж голова району вже зазначає, що реформа децентралізації - дурниця, а деякі ОТГ, як Новодмирівська наприклад, є недієздатними.

Місцеві голови ОТГ, чітко висловили готовність узяти на баланс об'єкти, що перебували у власності РДА, написавши на районну раду спільний лист. Їх зрозуміти можна. Окрім закинутих будівель, люди втрачають робочі місця. І це не перебільшення. Наприклад, із першого січня припиняє роботу увесь штат районного будинку культури, а саме приміщення перестане опалюватись. Бо кошти на це не передбачені. Такий закон - якщо децентралізуємо, то до кінця: все у власність та під повну відповідальність громад. Натомість керівництво новообраної районної ради закони трактує інакше, викликаючи "на ковер" голів ОТГ та агітуючи на іншому форматі: власність наша, а ви "здаєте в общак".

Далі більше. Керівник "ліквідаційної комісії" вже встиг і кримінальну справу ініціювати проти екс-радника голови РДА Олександра Нагаєвського. Брати владу - так брати. Щоб усі боялися. Ну і три заступники та 14 мільйонів не забуваймо. Ось така примхлива децентралізація.

А жителі уже колишнього Золотоніського району, мабуть не раз із ностальгією згадуватимуть екс-голову райради Валерія Саранчу.

Зрештою, час покаже.

Іван Головченко