18:24 / 13.11.2020 Политика

23 роки на шляху утвердження вільних, прозорих та демократичних виборів

13 листопада 2020 року виповнюється 23 роки з дня першого засідання Центральної виборчої комісії як постійно діючого незалежного колегіального органу.

Екскурс в історію

ЦВК було утворено у листопаді 1997 року Постановою Верховної Ради України – напередодні старту виборчої кампанії з виборів народних депутатів України 1998 року. До створення Комісії відповідний орган працював як структурний підрозділ Апарату Верховної Ради України і мав назву "Центральна виборча комісія по виборах народних депутатів України". За потреби Верховна Рада України доручала цій Комісії виконувати обов’язки Центральної виборчої комісії по виборах Президента України.

У грудні того ж року Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про Центральну виборчу комісію", яким визначався її правовий статус, основні принципи діяльності та повноваження. З 2004 року цей закон діє в новій редакції, із змінами, які вносилися в різні роки. Останні з них було внесено цього року в звʼязку з ухваленням Виборчого кодексу України.

У різні роки ЦВК очолювали Михайло Рябець, Сергій Ківалов, Ярослав Давидович, Володимир Шаповал, Михайло Охендовський, Тетяна Сліпачук. Із 4 жовтня 2019 року Голова Комісії – Олег Діденко.

Сьогодення

Теперішній склад Центральної виборчої комісії у складі 17 членів був призначений Верховною Радою України у жовтні минулого року. За цей період новообрана Комісія ухвалила чимало важливих рішень, спрямованих як на вдосконалення адміністрування виборів, так і на розвиток самої ЦВК.

Забезпечення діяльності Комісії у здійсненні нею повноважень покладається на Секретаріат Комісії, який виконує організаційну, юридичну, експертну, аналітичну, інформаційно-довідкову та матеріально-технічну роботу.

Важливі завдання покладено на Службу розпорядника Державного реєстру виборців, створення якої ЦВК розпочала у травні 2007 року. Згодом на виконання Закону України "Про Державний реєстр виборців" фахівцями цієї Служби і Секретаріату Комісії розроблено автоматизовану інформаційно-телекомунікаційну систему "Державний реєстр виборців", яку було впроваджено у 2009 році. На сьогодні Служба розпорядника ДРВ на правах департаменту входить до складу Секретаріату ЦВК.

Адміністрування виборів

За період своєї діяльності Центральною виборчою комісією організовано підготовку та проведення низки загальнодержавних виборчих кампаній з виборів Президента України та народних депутатів України. Зокрема, це 7 виборчих кампанії з виборів народних депутатів України та 5 –  з виборів Президента України. Також Комісією було організовано підготовку та проведення всеукраїнського референдуму 2000 року.

Окрім того, Центральна виборча комісія постійно опікувалася виборами депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Також впродовж 2015 – 2019 років – першими виборами в новоутворених об'єднаних територіальних громадах, призначивши за цей період 988 таких виборів.

На сьогодні триває виборчий процес місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Комісії довелося докласти чимало зусиль задля їх якісної підготовки та проведення. Адже організація цьогорічних місцевих виборів проходила в дуже складних умовах, повʼязаних насамперед із запровадженням нового виборчого законодавства, реформою адміністративно-територіального устрою, а також світовою пандемією хвороби COVID-19.

Кадровий потенціал

Закономірно, що за роки своєї діяльності Центральна виборча комісія та її Секретаріат зазнавали як кількісних, так і якісних змін. Нині у Комісії, її Секретаріаті працюють державні службовці з вищою юридичною, технічною, економічною та гуманітарною освітами. Серед них – 11 заслужених юристів України, 2 заслужених економіста України, заслужений  журналіст України. Окрім того, є 5 докторів юридичних наук, 5 кандидатів юридичних наук, кандидат наук  з державного управління  та кандидат політичних наук.

Певною мірою оцінкою їх роботи може слугувати той факт, що члени Комісії, працівники її Секретаріату відзначені 49 державними нагородами (орденами й медалями), 58 Почесними грамотами Кабінету Міністрів України, 10 Почесними грамотами Верховної Ради України та 36 Грамотами Верховної Ради України.

Міжнародна співпраця

Протягом цих років плідно розвивалась і міжнародна співпраця ЦВК. Так, Комісією укладено угоди про двостороннє співробітництво з органами адміністрування виборів 12 країн. З 1994 року Центральна виборча комісія є членом-засновником Асоціації організаторів виборів країн Європи (АОВЄ).

У 2017 році Комісія приєдналася до стажувальних програм Всесвітньої асоціації виборчих органів зі штаб-квартирою в Південній Кореї, а з 2019 року стала її повноправним членом відповідно до рішення Генеральної Асамблеї цієї організації.

Серед постійних та незмінних партнерів ЦВК є такі поважні організації як Рада Європи, ОБСЄ та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES). За сприяння та допомоги цих організацій Комісія реалізовує спільні потужні проєкти, спрямовані насамперед на вдосконалення навчання субʼєктів виборчих процесів та просвіти виборців, впровадження інформаційних технологій в адміністрування виборів, а також технічну модернізацію самої ЦВК.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК